Άμεσα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές Εύβοιας και Χίου

1 fotia evoia

Επιστολή ΕΣΕΕ προς Τσακαλώτο, Σταθάκη και Κατρούγκαλο

Έχοντας εκτιμήσει πλέον τις συνέπειες των ανυπολόγιστων καταστροφών που έχουν συντελεστεί στην Εύβοια και στη Χίο και την ανάγκη να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και αγορές, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο την κάτωθι επιστολή:

«Οι πληγές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Χίο και στην Εύβοια, είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί τα δεινά που υπομένουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των εν λόγω περιοχών και ήδη δραστηριοποιείται πολύπλευρα για την ανακούφισή τους.
Η δραστηριοποίησή μας, όμως, από μόνη της δεν αρκεί. Πάρα πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν μεγάλες απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε υλικό, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Παράλληλα, το γενικότερο κλίμα μετά τις πυρκαγιές έχει ήδη προκαλέσει υποβάθμιση της τοπικής αγοράς και μείωση του τουριστικού ρεύματος μέσα σε μία κρίσιμη τουριστική περίοδο, στην επιτυχία της οποίας στήριζαν πολλά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Για να μη συμβεί αυτό, σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στη νομοθέτηση των εξής μέτρων υπέρ των πληγεισών επιχειρήσεων, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:
• Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
• Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
• Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις με ιδιόκτητους χώρους.
• Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
• Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
• Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
• Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
• Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
• Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
• Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
• Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πυρόπληκτες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που γενικότερα έδειξε η Κυβέρνηση, κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, για τις δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής των περιοχών που λειτουργούν και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους».

eep logo