Θα έχουμε πάντα τη Θεσσαλονίκη…

thessaloniki omixliΟι κρίσιμες ώρες;

Αμετάκλητη η απόφασή μας να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα σε όσους ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης από αυτές τις δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε, σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέχρι το 2016, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και περιορισμός της σπατάλης στον δημόσιο τομέα αλλά και περιορισμό προνομίων υπουργών και βουλευτών. Ανακοίνωσε επίσης τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.
«Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας και η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου μας στην ΕΕ αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκρoτήσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας: «Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης»
Όπως τόνισε, το όραμα μιας Ελλάδας εθνικά υπερήφανης περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μια δύσκολης διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία, «γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο, και δεν έχουμε άλες δεσμεύσεις, παρά μόνο μια: Να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας».
Η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή η κρίση

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κρίση είναι ευρωπαϊκή, και για αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα θέλει να λύσει το πρόβλημα με τον χρέος της. Αν το επιθυμεί και η Ευρώπη, πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να βρούμε λύση, είπε.
Όσο η Ευρώπη επιμένει στη λιτότητα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής, αλλά πολιτικής φύσης», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε την λαϊκή εντολή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες αλλά και οι λαοί.
«Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και τις καταστροφής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων», συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας τα λόγια του Αντόνιο Γκράμσι.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητά μια νέα συμφωνία σε ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» μέχρι και τον Ιούνιο. Ούτως ώστε να δοθεί ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, όπως είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια συμφωνία είναι εφικτή.

Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.
«Για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές, όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους», όπως είπε ο πρωθυπουργούς. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν, συμπλήρωσε.
Από Τετάρτη το πρωί, είπε ο πρωθυπουργός, αρχίσει η αντιμετώπιση των πληγών του μνημονίου με τα εξής μέτρα:
Αποκατάσταση αδικιών
-Παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οικογένειες που έπεσαν θύμα της κρίσης.
-Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στον δημόσιο τομέα, όπως καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες και οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ.

Φορολογία

Χρειάζεται ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε.
-Στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο
-Ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα.
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
-Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών
-Άμεσα μέτρα για τη ρύθμιση των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Παραμένουν οι 100 δόσεις θα παραμείνουν για τα ληξιπρόθεσμα.

Pin It

eep logo