Β.Κορκίδης: "Χαλαρή" η νέα ρύθμιση των capital controls

1 atm

Στόχος η επιστροφή "νέου χρήματος" στις τράπεζες

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με θέμα «Ρυθμίσεις Θεμάτων Περιορισμών στην Ανάληψη Μετρητών και τη Μεταφορά Κεφαλαίων» (ρυθμίσεις για τα capital controls). Πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.

Στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.
3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.
4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.
5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.
6. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.
7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

Στόχος της συγκεκριμένης χαλάρωσης θα έπρεπε να είναι η επιστροφή των καταθέσεων του «στρώματος», οι οποίες υπολογίζονται πάνω από 15 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σωρευτικά σε ανάληψη εβδομαδιαίου ορίου μεγαλύτερου του 30% και χωρίς προυποθέσεις για τη κατάθεση νέου χρήματος.
Τέλος, υπάρχουν ρυθμίσεις για τις αγορές με κάρτα από site του εξωτερικού και για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εισαγωγές με την αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα). Περιμέναμε πολύ περισσότερα και μια μάλλον "επιθετική" αντί για τη "χαλαρή" ρύθμιση των capital controls που τελικά προέκυψε. Μέχρι λοιπόν την άρση, έχουμε πολύ δρόμο και χρόνο μπροστά μας για πολλές ακόμα ρυθμίσεις.
Δυστυχώς το μόνο που δεν λέει να χαλαρώσει είναι η φορολογία, αφού τη τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, πάνω από 6 εκ. Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,21 δις ευρώ σε 6 ημέρες και συνολικούς φόρους 32,5 δις ευρώ σε 6 μήνες, ενώ έρχεται και ο ενισχυμένος ΕΝΦΙΑ. Φέτος το καλοκαίρι ζούμε στη κυριολεξια το απόλυτο "Φορολογικό αμόκ" στη κορύφωση του!

eep logo