Πραξικόπημα στην Τουρκία - Άρματα μάχης στην Άγκυρα και την Πόλη

1 turkey galata bridge

NBC: Ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία -Εγκατέλειψε την χώρα

Ασυλο στη Γερμανία ζήτησε σύμφωνα με το NBC ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγο μετά το διάγγελμά του μέσω Face Time προς τους Τούρκους πολίτες, το NBC μετέδωσε, επικαλούμενο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές πως το αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου δεν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με τον κ. Ερντογάν να ζητά άσυλο στην Γερμανία.

Διάγγελμα Ερντογάν μέσω Facetime: Τούρκοι βγείτε στους δρόμους!

Τον Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν είναι κατά άλλους εξαφανισμένος και κατ΄ άλλους βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό. Σε κάθε περίπτωση όλα τα πρακτορεία μεταδίδουν πως ο Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του και τον έχουν φυγαδεύσει οι φρουροί του στο Μπόντρουμ και από εκεί ετοιμάζει την «άμυνά» του.

Μιλώντας μέσω Facetime, o Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό, λέγοντας: «Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης, θα πληρώσουν υψηλό τίμημα οι υπεύθυνοι», ενώ κατηγόρησε το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Καλώ τον τουρκικό να λαό να συγκεντρωθεί στις δημόσιες πλατείες και τα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας πως θα επιστρέψει στην τουρκική πρωτεύουσα. «Η αλυσίδα της διοίκησης έχει παραβιαστεί» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι πραγματοποιείται από μειοψηφία του στρατού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, λέγοντας πως: «οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την τάξη. Οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση θα πληρώσουν με τον μεγαλύτερο τίμημα». Σε δηλώσεις του στο NTV τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον υπεύθυνο λαό».

Ο Στρατός έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση πως έχει αναλάβει τον έλεγχο στη χώρα. Ο δημοσιογράφοςτης Sabah Μεχμέτ Σολμάζ μετέδωσε στο twitter ότι το πραικόπημε εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης φάκελος για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρώτες αντιδράσεις από Αμερική, Ρωσία, Γαλλία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση και τις αναφορές για πραξικόπημα στην Τουρκία, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα για «σταθερότητα, συνέχιση και ειρήνη» στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον ομόλογό του Αμερικανό, στη Μόσχα, για το ζήτημα της Συρίας, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα και να επικρατήσει ψυχραιμία.

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, έσωσε οδηγίες στους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, να παραμείνουν στα ξενοδοχεία που διαμένουν και να επιδείξουν ψυχραιμία.


Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία καθώς τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες με άρματα μάχης και στρατιώτες στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης όπου έκλεισαν και οι δύο γέφυρες του Βοσπόρου.


Το Reuters μετέδωσε πως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πάνω από την Άγκυρα πετούν μαχητικά και στρατιωτικά ελικόπτερα. Κανείς προς το παρόν δεν γνωρίζει γιατί ακριβώς πρόκειται ωστόσο ήδη εκφράζονται έντονα φόβοι ότι πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τη Yeni Şafak που είναι φίλα προσκείμενη στον Ερντογάν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πριν από λίγο ότι "γίνεται μία προσπάθεια" για πραξικόπημα αλλά "η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει".
"Δεν θα βλάψει τίποτα την τουρκικη δημοκρατία. Είναι λάθος να αποκαλέσουμε τα γεγονότα πραξικόπημα, αλλά πρόκειται για μία προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση" υπογράμμισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
Παρατηρούνται δυσλειτουργίες στις τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική εντόλη να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο, ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Τούρκικος στρατός: Αναλάβαμε τον έλεγχο της χώρας

Λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας. Ήδη σημαντικά σημεία στην Τουρκία όπως το αεροδρόμιο Ατατούρκ και οι γέφυρες του Βοσπόρου βρίσκοντα ήδη υπό τον έλεγχο του στρατού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.

cnn.gr

eep logo