Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 2016 στην Ελλάδα

1 helmepa paidaki akti

Αποτσίγαρα και πλαστικά βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού που συντόνισε η HELMEPA για τρίτη συνεχή χρονιά στη χώρα μας, στο διάστημα 6 - 15 Μαΐου 2016.

Συνολικά 6.036 εθελοντές οργάνωσαν 126 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 91 χλμ. Συνέλεξαν 13,5 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,5 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Οι εθελοντές κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA. Από αυτά, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευση των απορριμμάτων.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα τμχ
Αποτσίγαρα 14.488
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ. 6.808
Πλαστικά μπουκάλια 5.598
Συσκευασίες τροφίμων 5.053
Καλαμάκια 4.219
Πλαστικά πώματα μπουκαλιών 4.163
Πλαστικές σακούλες 3.961
Πλαστικά καπάκια συσκευασιών 2.499
Κουτιά αλουμινίου 2.436
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ. 2.374

Όπως φαίνεται στον πίνακα των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων, σχεδόν όλα είναι πλαστικά. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στον πίνακα περιλαμβάνονται και φέτος κομμάτια πλαστικού και φελιζόλ μικρότερα των 2,5 εκατοστών, κάτι που αποδεικνύει ότι αυτά τα υλικά, ως συνθετικά, δεν βιοδιασπώνται. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου θρυμματίζονται σε μικρότερα κομμάτια που ταξιδεύουν με τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα υπόλοιπα απορρίμματα που συλλέχθηκαν, συνδέονται κυρίως με δραστηριότητες αναψυχής και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 2.833 χάρτινα και πλαστικά πιάτα/ποτήρια, 1.602 συσκευασίες τσιγάρων/καπνού, 1.598 χάρτινες σακούλες, 1.175 γυάλινα μπουκάλια, 1.368 μέτρα σχοινιού και 669 μέτρα πετονιάς, 435 οικοδομικά υλικά, 426 μπαταρίες όλων των ειδών, 271 ελαστικά και σαμπρέλες οχημάτων, 71 ηλεκτρικές συσκευές, 42 βαρέλια, 10 μοκέτες, 5 κάδοι σκουπιδιών, 2 σωσίβια, 3 φουσκωτές βάρκες, 10 κώνοι οδικής σήμανσης και μία στολή δύτη!

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού συμμετείχε και πάλι δυναμικά η εκπαιδευτική κοινότητα με 87 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια στα οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν παιδιά και νέοι Μέλη των Προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι». Καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λιμενικές Αρχές, το εταιρικό μέλος της HELMEPA AllSeas Marine S.A., άλλες εταιρείες και οργανισμούς, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους, ναυτικούς ομίλους, πρωτοβουλίες πολιτών και δύτες. Ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο:
http://www.helmepa.gr/pdf/ECD2016-GR-FOREIS.pdf

Η HELMEPA ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς, τις εταιρείες και οργανισμούς για τη συνεργασία στην υλοποίηση των δράσεων, την Ε.Ε.Α.Α. για την πολύτιμη υποστήριξη και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν και φέτος διαδίδοντας το διαχρονικό μήνυμα της HELMEPA «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές!».

eep logo