ΕΒΕΠ: Επισημάνσεις για το δίλημμα της Μ.Βρετανίας

evep

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και της Ε.Σ.Ε.Ε., Βασίλης Κορκίδης, επιθυμεί και υποστηρίζει την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε., ενώ για το ενδεχόμενο σενάριο του "Brexit" στο επερχόμενο δημοψήφισμα επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και το ενδεχόμενο ενός "Brexit", αναμφισβήτητα, ανησυχεί την Ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, αφού αποτελεί «αχαρτογράφητα νερά» για όλη την Ευρώπη. Ανησυχεί και εμάς τους Έλληνες επιχειρηματίες και κυρίως τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο, γιατί θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στους Βρετανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα και βεβαίως, γιατί σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε., που θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα.

Όσο πιο κοντά πλησιάζαμε στο Δημοψήφισμα και στο πιθανό σενάριο του "Βrexit", η στερλίνα κατρακυλούσε, μαζί με το ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, να βυθίζεται με συνεχείς συνεδριάσεις στο «κόκκινο», αφού οι επενδυτές εγκατέλειπαν το βρετανικό ρίσκο, στρεφόμενοι σε ασφαλείς αγορές. Mόλις το “Bremain” άρχισε να κερδίζει έδαφος, δύο 24ωρα, πριν τις 23 Ιουνίου, τα δεδομένα άλλαξαν και η βρετανική λίρα πέτυχε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο 8ετίας, γεγονός αρκετό, ώστε η πίεση στο Χρηματιστήριο να αποκλιμακωθεί.

Έντονος προβληματισμός επίσης επικρατεί και στο ισχυρό ελληνικό ναυτιλιακό "lobby" στο "city" του Λονδίνου, όπου έχουν παραδοσιακά την έδρα τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και διαχειρίστριες εταιρείες ελληνόκτητων πλοίων, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο άμεσο ή μελλοντικό πρόβλημα. Το χτύπημα που θα υποστεί συνολικά η οικονομία, το εμπόριο, ο χρηματοοικονομικός τομέας, αλλά και οι διεθνείς σχέσεις της Ένωσης θα είναι σφοδρό. Αυτό όμως που μας τρομάζει περισσότερο είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, ότι θα γίνουμε μάρτυρες στο «ξήλωμα του πουλόβερ». Ένα "Brexit" ίσως σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την ισχυροποίηση των ευρωσκεπτικιστικών και αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η αμφισβήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ένα αίσθημα κοινό στους Ευρωπαϊκούς λαούς, στόχος λοιπόν από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών θα έπρεπε να είναι η ανατροπή αυτού του αισθήματος μέσα από κοινωνικές πολιτικές, ικανές να διασφαλίσουν την αλληλεγγύη και την δικαιοσύνη, μεταξύ των κρατών- μελών αλλά και να προκαλέσουν την ανάπτυξη με απασχόληση και δικαιώματα στη γηραιά ήπειρο. Δυστυχώς, το δημοψήφισμα βάφτηκε με το αίμα της άτυχης βουλευτού Τζο Koξ, στο θάνατο της οποίας, ίσως θα οφείλουν όλοι οι Βρετανοί την παραμονή τους στην Ε.Ε. για να μη ματώσει οικονομικά η Βρετανία. Το "Brexit" είναι ένα λάθος δίλλημα και κακή επιλογή για τη Μ. Βρετανία και το "Bremain" είναι η μόνη επιλογή και το σωστό αποτέλεσμα για την Ευρώπη. Ελπίζω λοιπόν και εύχομαι στο βρετανικό δημοψήφισμα να μην επαληθευτούν οι αρνητικές δημοσκοπήσεις και οι στοιχηματικές προβλέψεις, αλλά να επικρατήσει η νηφάλια «σκέψη» και η ιστορική ευθύνη των Βρετανών για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.