Νότης Μαριάς: Καταγγελία για παράνομη φαλαινοθηρία

1 whale blue

Παρέμβαση για να σταματήσει η Ιαπωνία τη σφαγή φαλαινών στον βωμό του κέρδους έκανε για άλλη μια φορά στις 8/6/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Είχε προηγηθεί ανάλογη ομιλία του Νότη Μαριά στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ξανά στο Στρασβούργο στις 20/5/2015
Μάλιστα η φετινή νέα τοποθέτηση του Νότη Μαριά ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει του γεγονότος ότι η 5η Ιουνίου ορίστηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: «Ο Οργανισμός Αλιείας της Ιαπωνίας κοινοποίησε στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας ένα σχέδιο 12 ετών, σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπεί θανάτωση 333 φαλαινών κατά το διάστημα 2015 – 2016 και συνολικά 4.000 φαλαινών κατά τη διάρκεια των 12 αυτών ετών. Σε αντίθεση δηλαδή με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, του 2014, που απαγόρευσε την ετήσια φαλαινοθηρία εκ μέρους της Ιαπωνίας, η χώρα αυτή συνεχίζει τη θανάτωση φαλαινών.»
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ήδη από το 1986 η Ιαπωνία έχει θανατώσει πάνω από 10.000 φάλαινες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα δήθεν επιστημονικές μελέτες. Δεδομένου ότι η φαλαινοθηρία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει την προστασία της βιοποικιλότητας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και δεν απαιτείται καν για επιστημονική έρευνα, είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει τη στάση της Ιαπωνίας απέναντι στη θανάτωση των φαλαινών.»
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Η Ιαπωνία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να σταματήσει τη σφαγή φαλαινών στον βωμό του κέρδους.»

eep logo