Γεώτρηση στο Κατάκολο θα πραγματοποιήσει η Energean Oil & Gas

platforma petrrelaiou

Στην εκπόνηση σχεδίου εκμετάλλευσης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας προχωρεί η Energean Oil & Gas, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, με επίκεντρο τα νέα δεδομένα

που έχουν διαμορφωθεί από τη μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο της Energean, δρα Κωνσταντίνο Νικολάου, στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε στον Πύργο η Επαγγελματική - Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Νομαρχιακού Τμήματος Ηλείας (ΕΕΤΕΜ Ηλείας), προβλέπεται η πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, από θέση δίπλα από τον χώρο του βιολογικού καθαρισμού του Πύργου στην περιοχή του Κατάκολου.

Πρόκειται για μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως η Energean, τόσο στο κοίτασμα Εψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, όσο και στην περιοχή Magawish της Αιγύπτου, μόλις δύο χιλιόμετρα πίσω από το πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο El Gouna. Το σχέδιο εκμετάλλευσης πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Energean έχει έως τώρα εκπονήσει και λάβει εγκρίσεις για τις πρώτες περιβαλλοντικές μελέτες βάσης, οι οποίες απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής. Επειτα δε από αίτηση και επιτόπου αυτοψίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ηλείας, εξασφάλισε και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παράλληλα με το σχέδιο ξεκίνησε και εκπονείται η τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την οποία θα γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

Από την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι θα προκύψουν 60 έως 70 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από το τοπικό δυναμικό. Με άξονα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα απασχοληθεί έμμεσα τριπλάσιος αριθμός πολιτών, όπως συμβαίνει διεθνώς και έχει αποδειχθεί στην περίπτωση τις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου στην περιοχή της Καβάλας. Η πλήρης ανάπτυξη του κοιτάσματος συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 60 - 65 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr

eep logo