ΕΔΜΝ: Προτάσεις για την εκπαίδευση στα μικρά νησιά

kechagioglou

Τις προτάσεις του – παρατηρήσεις σχετικά με τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις και το καθεστώς ενισχύσεων σε αυτές, έστειλε το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών στους συναρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα:
Σχετικά με τον Ελάχιστο όριο μαθητών για λειτουργία Σχολείων.
Το ΕΔΜΝ ζήτησε για την λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων στα μικρά νησιά ως ελάχιστο όριο λειτουργίας τους τον ένα μαθητή. Τόνισε δε στον Υπουργό χαρακτηριστικά: Η μετακίνηση μαθητή από ένα νησί σε άλλο αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Η δε παραμονή της οικογένειας σε ένα μικρό νησί είναι καταρχήν θέμα εθνικής σημασίας αλλά και αξιοπρέπειας ενός έθνους ολόκληρου.

Σχετικά με τον Αναπτυξιακό νόμο το ΕΔΜΝ πρότεινε στον Υπουργό:
Το Ελάχιστο όριο κατοίκων Μικρών Νησιών να είναι το όριο των 3100 κατοίκων κατά την απογραφή του 2001. Επίσης το όριο των επιδοτήσεων αλλά και των ιδιωτικών συμμετοχών στα μικρά νησιά να είναι μεγαλύτερο (σε ποσοστό ενίσχυσης ) και μικρότερο ( σε ποσοστό κεφάλαιο της επένδυσης). Τόνισε δε χαρακτηριστικά, ότι μία επένδυση πχ 100.000 ευρώ ίσως να μην είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μία μεγάλη αστική πόλη. Το ίδιο όμως κεφάλαιο (και μικρότερο) σε ένα μικρό νησί μπορεί να είναι και σημαντικό και κρίσιμο για την οικονομική του ζωή.

eep logo