Ωθηση στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου από την Περιφέρεια Αττικής

falirikos ormos sxedio

Επειτα από ακόμα δύο «χαμένα» χρόνια, η πολύπαθη υπόθεση του Φαληρικού Ορμου παίρνει νέα τροπή. Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει ότι όχι απλά ενδιαφέρεται, αλλά πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα τα έργα ανάπλασης της περιοχής, προκηρύσσοντας τον πρώτο –και βασικότερο– διαγωνισμό μέσα στο καλοκαίρι. Ο πρώτος διαγωνισμός θα έχει προϋπολογισμό περί τα 120 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή της «βαριάς υποδομής» της έκτασης: τα αντιπλημμυρικά, οδικά και συγκοινωνιακά έργα. Αν η πρόθεση... γίνει πράξη, θα είναι το πρώτο βήμα για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα δει η Αθήνα από την εποχή της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Η ατυχής, όπως αποδείχθηκε, πρόθεση μετατροπής δύο βοηθητικών κτιρίων του Μπιτς Βόλεϊ στον Φαληρικό Ορμο σε δικαστικές αίθουσες πυροδότησε εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, απέσπασε τη στήριξη της κυβέρνησης στην προώθηση των «παγωμένων» σχεδίων ανάπλασης της περιοχής. Η περιφέρεια είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το έργο μερικούς μήνες νωρίτερα. «Αφού μελετήσαμε εκτενώς το καθεστώς του χώρου, στις αρχές του έτους ζητήσαμε από την πολιτεία να αναλάβουμε την ευθύνη υλοποίησης του έργου. Οι συναρμόδιοι υπουργοί πείστηκαν γρήγορα, εκείνοι που μας δυσκόλεψαν ήταν... οι υπηρεσιακοί», λέει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Χρήστος Καπάταης.

Ομάδα έργου

Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Οικονομικών έγινε στις 15 Απριλίου. «Αμέσως συστήσαμε ομάδα έργου με τους πιο έμπειρους μηχανικούς της περιφέρειας, καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο. Οι μελέτες είναι ώριμες, το μόνο που χρειάζεται είναι να επικαιροποιήσουμε τα κοστολόγια. Θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος μέσα στο καλοκαίρι».

Βασικό ζήτημα βέβαια είναι η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Το πρώτο έργο (αντιπλημμυρική, οδική και συγκοινωνιακή υποδομή) είχε εκτιμηθεί στα 120 εκατ. ευρώ. «Θα ζητήσουμε να εντάξουμε ένα μέρος του έργου (σ.σ. 40 εκατ. ευρώ), τα αντιπλημμυρικά έργα, στο ΠΕΠ Αττικής. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε το σύνολο του κόστους γιατί είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για την τεράστια σημασία που θα έχει για την Αττική», λέει ο κ. Καπάταης.

Η υψηλή ωριμότητα (και ποιότητα) των μελετών επιτεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που κατασκευάζει το Κέντρο Πολιτισμού στο άκρο της επίμαχης έκτασης. Το Ιδρυμα διέθεσε 2 εκατ. ευρώ, αναθέτοντας τη μελέτη σε μια εξαιρετική ομάδα Ελλήνων μελετητών, υπό την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο (που υπογράφει τη μελέτη του Κέντρου Πολιτισμού). Συντονίστρια της πολυπληθούς ομάδας των μελετητών είναι η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ηβη Νανοπούλου (γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες).

«Η παρέμβαση της περιφέρειας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη», λέει η κ. Νανοπούλου. «Δυστυχώς η πολιτεία δεν είχε κατάλληλη ενημέρωση για το έργο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα πληροφορηθήκαμε πως υπήρχε η σκέψη να δημιουργηθεί στον Φαληρικό Ορμο ένα ενυδρείο. Το οποίο δεν είναι δυνατόν, καθώς ο συντελεστής δόμησης δεν επαρκεί, ούτε μια τέτοια χρήση προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα που ορίζει το πλαίσιο της περιοχής.

Δυστυχώς αγνοούμε όχι μόνο το πλαίσιο, αλλά και την τεράστια αξία και δυναμική της περιοχής. Είμαι πεπεισμένη ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου θα βοηθήσει την Αθήνα, όπως βοήθησε τη Βαρκελώνη η ανάπλαση της παραλιακής της ζώνης. Επιπλέον στην περίπτωση του Φαληρικού Ορμου, υπάρχει η γειτνίαση με το Κέντρο Πολιτισμού. Πιστεύω λοιπόν ότι αν δοθεί η ευκαιρία στον Φαληρικό Ορμο, θα μετατραπεί σε έναν από τους χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πρωτεύουσα».

kathimerini.gr