Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο κράτησης γυναικών Ελληνικού

kentro kratisis

Aντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τις βουλεύτριες Βασιλική Κατριβάνου και Ελένη Σταματάκη, τον βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό, τη συντονίστρια του Τμήματος Κατερίνα Κνήτου και το μέλος του Σωτηρία Χήρα επισκέφθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου το Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελληνικού, προκειμένου να διαπιστώσει τους όρους και ττις συνθήκες κράτησης.

Στο κέντρο σήμερα κρατούνται 41 γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων. Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής του κέντρου, 31 κρατούμενες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και περιμένουν την απόφαση. Υπάρχει μία ανήλικη από τη Συρία, δύο γυναίκες που παραμένουν στο κέντρο και μετά την πάροδο του εξαμήνου και μία που έχει συμπληρώσει δωδεκάμηνο κράτησης, η Σανάα Τάλεμπ, για την οποία έχει αναπτυχθεί ένα δραστήριο κίνημα αλληλεγγύης, που ζητάει την απελευθέρωσή της.
Καθώς διαπιστώσαμε, πολλές από τις κρατούμενες βρίσκονται ήδη πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ενώ θα μπορούσαν να αιτηθούν άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους, δεν διαθέτουν την απαραίτητη νομική ενημέρωση και συνδρομή.
Στο κέντρο δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί, διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί και δικηγόροι. Από τον Οκτώβριο έως και σήμερα, αυτές τις υπηρεσίες παρείχε η ΜΚΟ Praksis, ωστόσο το πρόγραμμα λήγει στο τέλος Απριλίου 2016 και αν δεν ανανεωθεί, το πρόβλημα θα είναι οξύ. Ιδιαίτερο ζήτημα υπάρχει με ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές νόσους και παραμένουν κρατούμενες χωρίς να παρακολουθούνται, καθώς και με διαβητικές που δεν έχουν δυνατότητα ειδικής διατροφής.
Ως Τμήμα Δικαιωμάτων, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας στην ύπαρξη κέντρων κράτησης. Πέραν τούτου όμως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κράτηση, σε κάθε περίπτωση, με βάση τη νομοθεσία, είναι μέτρο έσχατο, εξατομικευμένο, και δεν μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των έξι μηνών.
Θεωρούμε αναγκαία τον άμεσο τερματισμό της κράτησης της Σανά Τάλεμπ,
καθώς και των άλλων δύο γυναικών οι οποίες έχουν συμπληρώσει εξάμηνο κράτησης.
Φυσικά, η κράτηση ανηλίκων (όπως η μικρή Σύρια) σε κέντρα κράτησης (αντί της διαβίωσής τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας) είναι και παράνομη και απαράδεκτη. Η εξασφάλιση δομών κατάλληλων για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων και η άμεση υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες όπως αυτή της οικογενειακής επανένταξης αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί άμεσα για την συγκεκριμένη ανήλικη.

eep logo