Ο Β.Κορκίδης για την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών

korkidis gialia

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με τη πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Πιστεύω ότι, κάτι τέτοιες στιγμές, πτώχευσης ελληνικών επιχειρήσεων όπως η "Ηλεκτρονική Αθηνών" με ιστορία, κόπο και δουλειά 66 ετών, τα γεγονότα "μιλούν” από μόνα τους, καθώς αποτυπώνουν γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν προκαλέσει τα 7 χρόνια ύφεσης και των υπερβολικών μνημονιακών μέτρων στην ελληνική οικονομία.
Η υπερφορολόγηση, η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι τρείς βασικές αιτίες κατάρρευσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα "capital controls" είναι η αφορμή για οριστικό κλείσιμο των εξουθενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστική, είναι άλλωστε η κατακρήμνιση των εισαγωγών από τον Ιούλιο του 2015 έως και σήμερα. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, όπως είναι φυσικό, επιτείνει την ισχύουσα αρνητική μεταβολή των οικονομικών δεικτών, βάζοντας "λουκέτα" στην αγορά, με τις εισαγωγικές και εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις να είναι τα μεγάλα θύματα της "ανωτέρας βίας" των "capital controls". Οι μικρομεσαίες εισαγωγικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον και μεγάλο μειονέκτημα έναντι των θυγατρικών, μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που ουσιαστικά προμηθεύονται τα εμπορεύματα τους χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν όπως οι αντίστοιχες ελληνικές. Επιπλέον η πτώχευση μιας επιχείρησης δημιουργεί "απόνερα" στην υπόλοιπη αγορά τόσο από την απώλεια θέσεων εργασίας, όσο και από τις επισφάλειες που δημιουργεί σε συνεργάτες και τα χρέη σε προμηθευτές της.
Ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το 2009 στην ελληνική αγορά έκανε τζίρο 3,5 δις ευρώ, σήμερα δεν υπερβαίνει τα 1,9 δις ευρώ. Η Ηλεκτρονική το 2009 είχε τζίρο 151 εκ. ευρώ, ενώ το 2015 έκλεισε στα 65 εκ. ευρώ. Η Δημιουργία του Ευρωπαικού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) επιβεβαίωνει άλλωστε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από εξωγενείς οικονομικές συνθήκες.
Με παραδείγματα όμως τις αντίστοιχες περιπτώσεις Φωκά και Sprinder απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την ένταξη και υλοποίηση ανάλογου προγράμματος για τους 450 άνεργους της Ηλεκτρονικής."

eep logo