Πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

ypath armosteia OHE

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του προγράμματος εξασφάλισης προσωρινής στέγης στους πρόσφυγες οι οποίοι αιτούνται άσυλο στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκή χώρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για μία συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου που αφορά την ενοικίαση συνολικά 200 διαμερισμάτων.
Το πρόγραμμα θα ισχύσει έως το τέλος του 2016, ενώ η επιλογή των προσφύγων θα γίνει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
• Τα διαμερίσματα προς ενοικίαση θα έχουν έκταση από 60 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά που πρέπει να διαθέτουν τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (πχ ενεργειακό πιστοποιητικό)

• Το μισθωτήριο συμβόλαιό τους θα έχει συμβαλλόμενο την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ)

• Το μίσθωμα δε θα ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά διαμέρισμα

• Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων θα πληρώνονται από την ΕΑΤΑ με πόρους που θα αντλούνται από το πρόγραμμα

• Τα 200 διαμερίσματα θα εξοπλιστούν από το πρόγραμμα με τα βασικά είδη επίπλων και με ηλεκτρικές συσκευές

• Ειδικό προσωπικό θα επιβλέπει σε καθημερινή βάση τις συνθήκες διαβίωσης και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων

• Οι ενοικιαζόμενοι θα πρέπει να σέβονται τον κανονισμό διαμερίσματος που θα ισχύει και στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ενοικιαστών. Η τήρηση αυτών των κανόνων θα ελέγχεται καθημερινά από την εταιρία. Όποιος δε συμμορφώνεται με τους κανόνες, θα απομακρύνεται από το διαμέρισμα

• Οι ωφελούμενοι/ενοικιαστές του προγράμματος θα δικαιούται επιπλέον παροχές, όπως σίτιση μέσω προ-πληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σούπερ μάρκετ και παροχή –πάλι μέσω κουπονιών- ειδών υγιεινής για τις γυναίκες, τους άντρες και τα νήπια.

• Οι ωφελούμενοι/ενοικιαστές του προγράμματος θα έχουν υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό σχετικά με τη διαχείριση της καθημερινότητάς τους

• Οι ωφελούμενοι/ενοικιαστές του προγράμματος θα έχουν μία σειρά άλλων διευκολύνσεων όπως κάρτες μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιατρικές υπηρεσίες, είδη ένδυσης, κα

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στις σελίδες: www.developathens.gr/relocation και cityofathens.gr

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Philippe Leclerc, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, «Η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι εκείνη, βάσει των διεθνών προδιαγραφών και της εμπειρίας της, η οποία θα επιλέγει και θα προωθεί τους ωφελούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις (νομικές, υγειονομικές, κλπ) για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο Δήμος Αθηναίων είναι η πρώτη πόλη, με την οποία συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων. Οι άνθρωποι αυτοί υπέστησαν κακουχίες για να φτάσουν στην Ελλάδα και χρειάζονται στήριξη σε όλα τα επίπεδα…. Κάποιοι από αυτούς θα αναχωρήσουν και κάποιοι άλλοι θα μείνουν στη χώρα».
Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στην Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων.

eep logo