Η τραγωδία με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

prosfyges paidia

Σχεδόν 850 ανήλικους πρόσφυγες, κάτω των 13 ετών (!), έχουν καταγράψει οι Λιμενικοί, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2016! Η αποκάλυψη την οποία έκανε η ΠΟΕΠΛΣ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη, φέρνει στο φως ίσως την πιο εφιαλτική πτυχή του προσφυγικού δράματος. Μάλιστα όπως σημείωσε εκπρόσωπος των συνδικαλιστών, η αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών ακολουθεί μια γενικότερη αύξηση παιδιών φέτος.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με κυβερνήτες των λιμενικών σκαφών που έχουν ρωτήσει τα παιδιά που είναι οι γονείς τους, τα περισσότερα ασυνόδευτα αποκαλύπτουν πως τα παρέδωσαν στους διακινητές γιατί οι γονείς τους δεν είχαν τα χρήματα που ζητούσαν για να φύγουν και αυτοί από τις εμπόλεμες περιοχές. Παιδιά και γονείς δε, επικοινωνούν μέσω facebook και ελπίζουν τα παιδιά να φιλοξενηθούν τα παιδιά σε κάποιο ίδρυμα στην Ευρώπη, από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους όταν συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα, ή ίσως συγγενείς τους που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη το βράδυ το Ποτάμι οργανώνει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, εκδήλωση ακριβώς για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Από πλευράς του Ποταμιού θα μιλήσουν ο Γιώργος Αμυράς, Βουλευτής Β'Αθήνας, ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής και ο Γιώργος Τσαούσης, υπεύθυνος
του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ενώ θα παραστούν ο Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής Ηρακλείου και ο Βασίλης Μαρκής, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.

Στηρίζοντας τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Ζαχαρίας Ζούπης, Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου Δραπετσώνας
Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος Πρόεδρος του Χαμόγελου Του Παιδιού
Γιώργος Μπενέτος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου
Νικόλαος Πλατανησιώτης Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Πειραιά
Ayman Slibi, Στέγη Σύρων Ελλάδος
Νίκος Κοβιός, Αντιπρόεδρος του ΑγκαλίαΖΩ

eep logo