Φον Ντερ Λάιεν: "Θα κινητοποιήσουμε 2,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα"

Σε κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως θα κινητοποιηθούν πόροι της τάξης των 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την κακοκαιρία.

Κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το Στρασβούργο, επεσήμανε πως η Κομισιόν θα δράσει «άμεσα και ευέλικτα» για την ανακούφιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία.

«Συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Εν προκειμένω είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης. Αν αυτό συμβεί το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως 400 εκατομμύρια ευρώ» είπε.

«Θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις αλλά και άμεση βοήθεια» είπε και, αφού ενημέρωσε για το ποιοι πόροι θα διατεθούν, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στην Ευρώπη.

«Είμαστε στο πλευρό σας, όχι μόνο αυτή τη δύσκολη στιγμή αλλά και για την ανακατασκευή (σ.σ. των καταστροφών)».


Από πλευράς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές αλλά και τις πλημμύρες και τόνισε πως νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση της ζωής στις πληγείσες περιοχές. «Στηριζόμαστε στην ευρωπαϊκή στήριξη» είπε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για να ξαναχτιστεί ό,τι χάθηκε, αλλά με πιο σύγχρονες προδιαγραφές καθώς πλέον οι παλιές δεν επαρκούν.

Έδειξε και μία φωτογραφία από το χωριό Μεταμόρφωση, για να επισημάνει το μέγεθος της καταστροφής.

(lifo.gr)

eep logo