Κ.Γιαννίδης: Ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής συνεργασίας

giannidis evetam_13012015









Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο ως αρμόδιος θεσμικός επιχειρηματικός φορέας για την ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας χαιρετίζει τη μεγάλη συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. με τον κινεζικό κολοσσό CQM (China Quality Mark Certification Group) για την αμφίδρομη πιστοποίηση προϊόντων & υπηρεσιών.

Την τελετή υπογραφής της συμφωνίας χαιρέτισε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι η ελληνοκινεζική επιχειρηματική συνεργασία προχωρά και ότι η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην αγορά της Κίνας και της μείωσης της… ψαλίδας του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου εις βάρος της Ελλάδας. 

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος της εταιρείας ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. στην Κίνα κ. Δημήτρης Μούρσας και μέλος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου η συμφωνία, που υπέγραψε η ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, ο μοναδικός ελληνικός φορέας πιστοποιήσεων δημοσίου συμφέροντος, με την CQM (China Quality Mark Certification Group), έναν από τους μεγαλύτερους κρατικούς κινέζικους φορείς πιστοποιήσεων με γραφεία στις 30 σημαντικότερες κινεζικές πόλεις, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στον χώρο των πιστοποιήσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυνάμει της συμφωνίας ΟΛΠ/COSCO, όπως πρόσθεσε ο κ. Μούρσας, η Ελλάδα έχει γίνει «πύλη» εισόδου κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη και από την ώρα που υπεγράφη η εν λόγω συμφωνία, η Ελλάδα γίνεται και «πύλη» της πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, πρόκειται για αμφίδρομη συμφωνία, δηλαδή η CQM θα πιστοποιεί αντίστοιχα - σε συνεργασία με την ΕΒΕΤΑΜ - προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελικό προορισμό την Κίνα, με πιστοποιήσεις του κινεζικού κράτους, αντίστοιχες του CE (CCC).
Ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η πιστοποίηση, η τοποθέτηση, η ετικέτα, είναι βασικά προαπαιτούμενα για την τοποθέτηση και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά: Η κινεζική αγορά έχει ιδιομορφίες, ιδιορρυθμίες και προβλήματα αλλά και δεν παύει να είναι μία κερδοφόρα αγορά/ πρόκληση. Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια με την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών Υπουργείων και κατόπιν Προεδρικού Διατάγματος. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, στην εποχή που τεράστια εθνικά και πολιτικά οικονομικά διλήμματα έχουν τεθεί, ως αμιγώς επιχειρηματικός φορέας έχουμε ανταποκριθεί.
Αυτήν τη στιγμή, που μιλάμε, από μία μόνο χαμηλού κόστους αποστολή στο Πεκίνο, το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο αποτέλεσε τη «βάση» επικοινωνίας, μεταξύ άλλων, για εξαγωγή πολλών ελληνικών προϊόντων.

Στην πρόσφατη υποστήριξη που δώσαμε στην τουριστική επιτροπή του Δήμου του Πεκίνου που ήρθε στην Αθήνα για να δημιουργήσει συνέργειες με ελληνικά τουριστικά πρακτορεία, κατά τη διάρκεια της δικτύωσης κλείστηκαν 6 τουριστικές επισκέψεις από την Κίνα προς την Ελλάδα, με σύνολο 3.000 τουρίστες. Και όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, έχουν προστιθέμενη αξία! Στην Ελλάδα της κρίσης δεν χρειάζονται κομπασμοί. Με συνέπεια, σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή και διαρκώς αυξανόμενη τεχνογνωσία η ιδιωτική πρωτοβουλία προχωρά με σθένος και παρρησία.

Δουλεύουμε βάσει αποτελεσμάτων, με χαμηλούς τόνους, με επιχειρηματική εχεμύθεια, σας προσκαλούμε στην οικογένεια του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου για να μπορούμε μαζί να δουλέψουμε ώστε η φιλία των δύο λαών να γίνει συνεργασία και αμοιβαίο όφελος».

eep logo