Τουσκ προς μετανάστες: «Μην έρθετε στην Ελλάδα. Μην έρθετε στην Ευρώπη»

tousk blue

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σκοπός του ταξιδιού μου είναι να αναπτύξω μια ευρωπαϊκή συνείδηση για τους πρόσφυγες» ανέφερε.

Τόνισε επιπλέον πως η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση και έβαλε τέλος σε όλα τα σενάρια που θέλουν την χώρα μας εκτός Σένγκεν. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Ευρώπη πρέπει να αποφύγουμε τις διχόνοιες γιατί δεν μας βοηθούν σε τίποτα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο «σεβασμός των κανόνων Σένγκεν δεν θα λύσει την προσφυγική κρίση αλλά χωρίς αυτούς δεν υπάρχει καμία ελπίδα να λυθεί. Από την Αθήνα κάνω έκκληση προς όλους τους πιθανούς παράτυπους οικονομικούς μετανάστες από όπου και αν προέρχεστε. Μην έρθετε στην Ελλάδα. Μην έρθετε στην Ευρώπη. Μην πιστεύετε τους διακινητές. Μην θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο και μην ξοδέψετε τα χρήματα σας γιατί θα πάνε χαμένα. Η Ελλάδα και η οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι πια χώρα τράνζιτ. Οι κανόνες της Σένγκεν θα επανεργοποιηθούν, καθώς ενισχύουμε τα σύνορα μας».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως προτεραιότητα είναι το σχέδιο συνεργασίας με την Τουρκία καθώς και οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στη χώρα.

Η περιοδεία του κ.Τουσκ ξεκίνησε από τη Βιέννη, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ενώ στην συνέχεια επισκέφτηκε τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια.

Μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Την Παρασκευή θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

eep logo