Τουρισμός: Χάνει φέτος η Μύκονος

Κερδίζουν οι φθηνοί τουριστικοί προορισμοί.

Η εικόνα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας είναι φέτος διαφορετική. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την κίνηση των αεροδρομίων, αλλά και διαπιστώνουν πλέον και οι επιχειρηματίες των νησιών, όπως αναφέρουν.

Όπως μετέδιδε πρόσφατα το Capital.gr, στη Μύκονο- προορισμό ορόσημο για τους ξένους τουρίστες- ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από το εξωτερικό ανήλθε τον Απρίλιο σε 21.806, έναντι 30.760 το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας μείωση 29,1%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του τετράμηνου, η διεθνής επιβατική κίνηση έφτασε τους 22.735 επιβάτες, κινούμενη πτωτικά κατά 28,1% σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, όπου είχε αγγίξει τους 31.609. Την ίδια ώρα, τον Απρίλιο, ο αριθμός πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 193 από 372 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας μείωση 48,1%.

Όπως όμως φαίνεται και στο στατιστικό δελτίο του Μαΐου του ΙΝΣΕΤΕ, πτώση καταγράφεται, πολύ μικρότερη εντούτοις, στον έτερο κορυφαίο προορισμό, τη Σαντορίνη. Η μείωση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρσι φτάνει το 6,8% (33.601 φέτος από 36.037 αφίξεις το 2022), ενώ στο τετράμηνο η μείωση αγγίζει το 5%.


Στον αντίποδα εντούτοις, προκαλούν εντύπωση τα ποσοστά ανόδου στο τετράμηνο για δύο νησιωτικούς προορισμούς που θεωρούνται οικονομικές επιλογές. Στη Σάμο- που τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα των μεγάλων tour operators του εξωτερικού- καταγράφεται άνοδος 44,6% τον Απρίλιο, οπότε ξεκίνησε η σεζόν για τις πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ στη Μυτιλήνη η αύξηση φτάνει το 100%.


Τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που επεξεργάστηκε το INSETE Intelligence έχουν ως εξής:

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στο τετράμηνο, καταγράφηκε αύξηση 28 χιλ. αφίξεις/+14,7% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 220 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 84 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11χιλ. αφίξεις/+15,0%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 155 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +40 χιλ./+35,0% ενώ στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 31 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας οριακή μείωση – 667 επιβάτες/-2,1%.

Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 75 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +6 χιλ./+8,4% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 14 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +2 χιλ./+16,2%.

Πηγές του τουριστικού χώρου σημειώνουν εντούτοις πως οι πληρότητες για το καλοκαίρι, ειδικά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, και αναμένεται να ξεπεράσουν το 90%, ακόμη και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, λένε οι πληροφορίες. Εκτιμάται επίσης, με βάση τις προκρατήσεις, πως φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2019, όταν στο ταμείο είχαν μπει 18, δισ. ευρώ.

Είναι όμως αισθητή η αλλαγή του "κλίματος" τη φετινή σεζόν, καθώς οι τουρίστες φαίνεται να προτιμούν πιο λογικές τιμές στη διαμονή και την εστίαση, ενώ παράλληλα αναζητούν και εναλλακτικές προτάσεις, πέρα από τις γνωστές επιλογές νησιών. Κάτι ακόμη που επισημαίνουν οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς είναι πως υπάρχει στροφή του ενδιαφέροντος για διακοπές εκτός της καλοκαιρινής περιόδου. Ειδικότερα, φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερος, αλλά και ο κόσμος λιγότερος στους δημοφιλείς προορισμούς.

(capital.gr)

eep logo