Δήλωση Αβραμόπουλου στην Ολλανδία για ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

avramopoulos europi

Ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος καλούν τα κράτη-μέλη να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης. Προειδοποιούν για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, ειδικά στην Ελλάδα.

«Στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου, θα θέλαμε να εκφράσουμε την κοινή μας βούληση να επιδιώξουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δηλώνουν ο Ολλανδός υπουργός μετανάστευσης (σ.σ. η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ) και ο Δημ. Αβραμόπουλος.

Οπως αναφέρουν, «αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι διάφορες ενδιαφερόμενες χώρες. Ανησυχούμε για τις εξελίξεις κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής και για την ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα.

Η Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες και τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή και επιτόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Ωστόσο, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν ευθύνη και υποχρέωση να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση «σας αφήνουμε να περάσετε». Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες.

Καλούμε όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής, να εκπονήσουν τα απαραίτητα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας υποδοχής. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για την παροχή στήριξης σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης των συνόρων.

Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδίως σε καιρούς κατά τους οποίους απαιτούνται ενότητα και κοινές λύσεις. Η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά στον τομέα αυτό, και η ίδια η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει».

euro2day.gr

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ