Τι λέει ο Πειραιάς για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

erevna
Εντυπωσιακές ανατροπές στερεοτύπων και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα αναφορικά με την στάση των πολιτών του Πειραιά εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δείχνει η έρευνα που πραγματοποίησε για το Portnet η Public Issue και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό της Γιάννη Μαυρή σε εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι στο Ίδρυμα Λασκαρίδη.

Κάποια από τα στερεότυπα που ανατρέπονται έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η εικόνα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Ένωση Λιμενεργατών και ΟΜΥΛΕ) καταγράφεται θετική. Παράλληλα δεν υπάρχει κάποιο αρραγές μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης, όπως θα φανταζόταν κανείς, αν λάμβανε υπόψη του τις σχετικές αρνητικές τοποθετήσεις ενός ευρύτατου φάσματος φορέων, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγους μήνες. Αντίθετα, αν και αποδοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό οι χειρισμοί της κυβέρνησης, η κοινή γνώμη του Πειραιά αναμένει βελτίωση από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σε 12 από τους 14 τομείς που ερευνήθηκαν!
Παράλληλα δε, έχει θετική γνώμη, τόσο για τον ΟΛΠ (60%), όσο και για την Cosco (57%). Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που ανατρέπει στερεότυπα που διαμορφώνουν πολλές φορές τα ΜΜΕ, είναι ότι η κοινή γνώμη του Πειραιά δεν θεωρεί, παρά μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό (κάτω από 3%) πρόβλημα την παρουσία προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά.

Μεγάλες προσδοκίες

Ίσως ο πιο εντυπωσιακός πίνακας που αποτυπώνει τις όψεις της κοινής γνώμης της Α’ και Β’ Πειραιά σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι ο ακόλουθος, στον οποίο φαίνεται ότι μόνο σε ότι αφορά στους μισθούς των εργαζομένων και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που ούτως ή άλλως καταγράφεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται επιδείνωση. Αντίθετα, σε όλους τους άλλους τομείς η κοινή γνώμη του Πειραιά αναμένει σημαντική, ως πολύ σημαντική βελτίωση.

pinakas erevnas public issue

eep logo