Κατώτατος μισθός: Αύριο οι ανακοινώσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, αναμένεται να έχει αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας.


Πού θα κάτσει η μπίλια
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κατώφλι» της νέας αύξησης ξεκινά από το 8% ενώ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει το «αισιόδοξο σενάριο», που εκτινάσσει το νέο κατώτατο μισθό πάνω από τα 800 ευρώ.

Η «συγκρατημένη – αλλά γενναιόδωρη – αύξηση» – προσδιορίζει το νέο μισθό στα 770 έως 780 ευρώ και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε αυτή θα παρουσιαστεί ως – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή 7,75%.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι κλαδικές συμβάσεις
Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που δόθηκαν μέχρι τώρα, δεν προκάλεσαν την αντίστοιχη βελτίωση των υπόλοιπων μισθών.

Τρείς στους τέσσερις εργαζόμενους που δεν αμείβονται με τα κατώτατα όρια και δεν έχουν λάβει αντίστοιχες αυξήσεις. Παρά ταύτα η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων το οποίο τροποποιήθηκε την περίοδο των μνημονίων.

«Ενθαρρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, ενώ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις «μπορούν και καλύτερα, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες».

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η τριετής σύμβαση που υπέγραψαν η διοίκηση της COSMOTE και η Ομοσπονδία των εργαζομένων μετά από τρίμηνες διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει σημαντικά τους νέους εργαζόμενους με άμεσες και έμμεσες αυξήσεις που στην ολοκλήρωσή τους φθάνουν έως και το 30%. Ορισμένες από τις προβλέψεις της τριετούς σύμβασης είναι οι εξής:

Οι διατακτικές Super market των 240 ευρώ γίνονται 850 ευρώ κάθε χρόνο μέσω του προγράμματος Be-Flexi. Πρόκειται για αύξηση από 3,5% έως 9% καθαρά, αναλόγως τον μικτό μισθό.


Οικονομική ενίσχυση αναπλήρωσης απωλειών εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού, μέσω διατακτικών σίτισης, με κλιμακούμενα ποσά και μέγιστο τα 1.000 Ευρώ. Για μισθούς κάτω από 1300 ευρώ, η ενίσχυση αυτή ισοδυναμεί σε αύξηση στις αποδοχές έως 12%, για μισθούς από 1300 έως 2000 ευρώ, σε αύξηση έως 6% και έως 2,5% σε μισθούς από 2000 έως 3000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό θα δοθεί σε τρίτεκνους, γονείς με τέκνα ΑΜΕΑ και εργαζομένους ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50%


Δώρο γάμου ίσο με έναν μικτό μηνιαίο τακτικό μισθό με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.


Νέα μισθολόγια με βάση τον ρόλο, με τέσσερις πυλώνες και ενιαία μισθολογικά κλιμάκια για όλους, το εισαγωγικό επίπεδο των οποίων είναι υψηλότερο από τον νόμιμο μισθό, και με ρήτρα για αναπροσαρμογές βάσει των ετών υπηρεσίας

eep logo