Βροχή οι καταγγελίες για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Και βολές κατά του Μάκη Βορίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, για τα όσα προβλήματα εμφανίστηκαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι Κ. Ζαχαριάδης (τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ) και Γρ. Θεοδωράκης (πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης). Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξαρχής επισημάνει ότι ο μεγάλος διαγωνισμός κινδύνευε να καταστεί ένα «γραμμάτιο χωρίς αντίκρισμα», ωστόσο η κυβέρνηση, «παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις μας, προχώρησε στη διεξαγωγή ενός γραπτού διαγωνισμού-μαμούθ, στήνοντας ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας, χωρίς να είναι έτοιμη», τόνισαν στη χθεσινή τους δήλωση.

Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας εμφανίστηκαν προβλήματα που είχαν να κάνουν - σύμφωνα με τις αναρίθμητες καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» όχι μόνο από υποψηφίους, αλλά και από επόπτες και μέλη εξεταστικών επιτροπών εξεταστικών κέντρων- με καθυστερήσεις στην παράδοση των θεμάτων στους υποψηφίους σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα και, κατ’ επέκταση, με διαφοροποιήσεις στην ώρα έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ακολούθως, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ενώ είχαν αποχωρήσει ορισμένοι υποψήφιοι από τις εξεταστικές αίθουσες, ανακοινώθηκε μισάωρη παράταση στην εξέταση του πρώτου μαθήματος και υπήρξε παροχή διευκρινίσεων για ορισμένες ερωτήσεις (αριθμητικού συλλογισμού) όπου εμφανίστηκε πρόβλημα στην εκτύπωση. Με αφορμή τα παραπάνω υποψήφιοι εγείρουν ζήτημα άνισης μεταχείρισης. «Εφόσον ευσταθούν» οι καταγγελίες, «εγείρουν ζήτημα ισότητας που οφείλει να διέπει κάθε διαγωνιστική διαδικασία, δημιουργώντας de facto υποψηφίους διαφορετικών ταχυτήτων», αναφέρουν και τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σέβεται πλήρως το κύρος και την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εμπιστεύεται μια ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ούτε την απρόσκοπτη διεξαγωγή μιας διαγωνιστικής διαδικασίας», τονίζουν οι κ. Ζαχαριάδης και Θεοδωράκης, σχολιάζοντας ότι η «κυβέρνηση των “αρίστων” του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ανίκανη ακόμη και για τα αυτονόητα».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον κ. Βορίδη να απαντήσει άμεσα τι ακριβώς συνέβη στον γραπτό διαγωνισμό και εάν είναι βάσιμες οι καταγγελίες των υποψηφίων. Επιπλέον, αναφέρονται σε τμήμα της δήλωσης του προέδρου του ΑΣΕΠ, Θ. Παπαϊωάννου, που επισήμανε ότι «θα πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση του τρόπου διεξαγωγής της διαδικασίας αυτής, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεχώς εξελισσόμενη σχετική τεχνολογία» - αναφορά που παραπέμπει σε έμμεση αιχμή για την υποδομή που προσφέρθηκε στον διαγωνισμό.

Από το Σαββατοκύριακο έως σήμερα η «Εφ.Συν.» δέχεται μαζικά διαμαρτυρίες υποψηφίων, οι οποίες συγκλίνουν με τις καταγγελίες που καταγράψαμε στο αρχικό μας δημοσίευμα. Μάλιστα, νεότερες καταγγελίες, που προέρχονται κυρίως από την περιφερειακή Ελλάδα, αναφέρουν ότι σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα δεν χορηγήθηκαν ούτε η μισάωρη παράταση ούτε οι διευκρινίσεις.

Προσφυγή
Στις τάξεις ορισμένων υποψηφίων έχουν καταγραφεί διαθέσεις προσφυγής κατά της διαδικασίας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν στη συνολική βαθμολογία οι 17 ερωτήσεις αριθμητικού συλλογισμού όπου εντοπίστηκε εκτυπωτικό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θ. Παπαϊωάννου, έχει δηλώσει πως όλες οι διαμαρτυρίες θα εξεταστούν από τον ίδιο και την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού «με τη δέουσα προσοχή».

Ηδη, πάντως, έχει προκληθεί μεγάλη δυσαρέσκεια -έως και οργή- ανάμεσα στους υποψηφίους. «Αυτός ο διαγωνισμός ήταν πολλά υποσχόμενος, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα αποδειχτεί μια φούσκα. Μια φούσκα που λειτούργησε πάνω στο άγχος των χιλιάδων ανέργων για εύρεση εργασίας. Αν αυτό δεν είναι χυδαίο, τότε τι είναι…», είναι ένα ενδεικτικό σχόλιο που έλαβε η «Εφ.Συν.».

(efsyn.gr)

eep logo