ΟΛΠ: «Ρωγμές» στο μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης…

olp limani apopsi

Την περασμένη Παρασκευή οργανώθηκε στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά μια ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτικών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του Πειραιά, στην οποία έγινε προσπάθεια να συντονιστούν οι κινήσεις όλων ώστε έστω στο «και 5» να ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ ή , τουλάχιστον, να βελτιωθούν οι όροι της παραχώρησης. Αυτό σε γενικές γραμμές, άλλωστε, περιέγραφε και το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την σύσκεψη.

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπούν τα δεδομένα, μετά και την επικύρωση του διαγωνισμού που ανέδειξε την Cosco, μοναδική που κατέθεσε πρόταση για την απόκτηση σε πρώτη φάση του 51% του ΟΛΠ, σε γενικές γραμμές συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες «να σωθεί ότι γίνεται αν σώζεται», σύμφωνα με την φράση που συνηθίζει να χρησιμοποιεί για την υπόθεση και ο υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet, το κλίμα δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε αγωνιστικό. Και κυρίως το «μέτωπο» κατά την πώλησης του ΟΛΠ δεν ήταν αρραγές. Για την ακρίβεια αποδείχθηκε ότι έχει «σπάσει».
Δεν ήταν μόνο οι διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του λιμανιού που κατεγράφησαν - από την απαίτηση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, μέχρι να μείνει το λιμάνι στο δημόσιο κι έως τις προσπάθειες να βρεθούν δυνατότητες να βελτιωθούν όροι της παραχώρησης. Επιπλέον καταγράφηκε η διάσταση που υπάρχει πλέον, σχετικά με τον ΟΛΠ, μεταξύ των τριών δημάρχων, του Πειραιά , του Περάματος και του Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Συγκεκριμένα ο Χρ. Βρεττάκος του Κερατσινίου – Δραπετσώνας υιοθέτησε την πιο «επαναστατική» γραμμή της ακύρωσης της όλης της διαδικασίας. Ο Γ. Λαγουδάκης του Περάματος ήταν κάπως πιο διαλλακτικός ( υποδεχόταν και τον πρωθυπουργό στο Πέραμα την επομένη οπότε δεν μπορούσε να είναι πολύ σκληρός). Αλλά η έκπληξη ήλθε από τον Γιάννη Μώραλη που εκ της θέσεως του είναι ο μόνος δήμαρχος που συμμετέχει στο δ.σ. του ΟΛΠ. Ο δήμαρχος Πειραιά υπενθύμισε ότι είχε εκφράσει διαφορετική άποψη για την διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά πλέον δεν έχει νόημα να παίζεται ένα παιχνίδι καθυστερήσεων. Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Γ. Λαγουδάκης του απάντησε ότι «χαμένες είναι οι μάχες που δεν δίνονται», για να του ανταπαντήσει ο Γ. Μώραλης ότι ο ίδιος ο Θ. Δρίτσας τους είχε πει από τον Δεκέμβριο ότι υπάρχουν «μηδαμινές» πιθανότητες να αλλάξει κάτι.

«Κάποια στιγμή πρέπει να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα, να προχωράμε με ρεαλισμό για το καλό της πόλης και της χώρας» είναι η φράση που θα μπορούσε να συμπυκνώσει την άποψη που εξέφρασε ο Γ. Μώραλης. Ο δήμαρχος Πειραιά, ως εκ τούτου, φαίνεται πλέον να ακολουθεί μια δική του πορεία σε ότι αφορά την υπόθεση ΟΛΠ, με γνώμονα την ρεαλιστική αξιολόγηση των νέων δεδομένων και την αξιοποίηση όποιων δυνατοτήτων υπάρχουν από τη συγκεκριμένη επένδυση για την ανάπτυξη του Πειραιά.

eep logo