ΕΕΚΕ: Μείωση διοδίων της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου

Για εργαζομένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Με την από 16/12/2022 επιστολή που είχαμε αποστείλει προς την εταιρεία εκμετάλλευσης της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου την οποία κοινοποιούσαμε και στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, θέσαμε το μείζον θέμα της διέλευσης εργαζομένων και ασθενών με χρόνια νοσήματα από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το κόστος των διοδίων που καταβάλλουν οι διερχόμενοι, για το οποίο το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας υπέβαλε συνεχώς παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ζητήσαμε, μεταξύ άλλων, να μειωθεί το κόστος διέλευσης για τις ανωτέρω κατηγορίες συνανθρώπων μας, εργαζομένων με τόπο εργασίας στην απέναντι πλευρά της Γέφυρας και ασθενών που μεταβαίνουν τακτικά για οποιαδήποτε θεραπεία και πρέπει να τη διασχίζουν.

Η πρόσφατη εξέλιξη με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννη, ότι η εταιρεία αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την τιμή του πακέτου στα 232,90 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ λιγότερα από όσα πλήρωναν οι χρήστες πέρυσι, είναι αναμφίβολα μία δικαίωση της πίεσης που άσκησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και αποτελεί θετική εξέλιξη, με την όποια συμβολή της στον ατομικό προϋπολογισμό. Δεν είναι όμως αρκετή.

Και τούτο διότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες των εργαζομένων αλλά και των ασθενών οι οποίοι, είτε λόγω της εργασίας τους είτε για λόγους υγείας, αναγκάζονται να διέρχονται καθημερινά επί δύο φορές ημερησίως τη Γέφυρα, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται το κόστος της μετακίνησής τους. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι που καθημερινά διέρχονται τη Γέφυρα προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους και να επιστρέψουν από αυτήν και ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση κλπ., καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διέλευση πληρώνοντας το τέλος διοδίων.

Τα σημερινά δεδομένα και ιδίως η επέλαση της ακρίβειας, η αδυναμία κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών, ιδίως από εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η εκτίναξη του κόστους κίνησης με την αύξηση των τιμών των καυσίμων (γεγονός αυτονόητο για τις πιο πάνω κατηγορίες μετακινούμενων πολιτών), επιβάλλουν γενναία αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Είναι αδύνατο πλέον, με τις συνθήκες που επικρατούν, να αξιώνει κάποιος από τον αιμοκαθαρόμενο να πληρώνει το λιγότερο 30 €/εβδομάδα για τρεις επισκέψεις σε Νεφρολογικό Κέντρο, πλέον των καυσίμων που αναγκαστικά θα δαπανήσει.

Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, αναμένουμε άμεσα νέα πρωτοβουλία για τη μείωση του κόστους διέλευσης στη Γέφυρα για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

eep logo