Κίνδυνος για λουκέτο σε δύο παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος

Παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας. 

Την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ρεύματος παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ το mononews.gr, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον δύο εταιρείες που λόγω συσσώρευσης οφειλών φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του mononews, οι οφειλές στην αγορά ενέργειας αυξάνονται, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται «μπρα ντε φερ επιβίωσης» μεταξύ ισχυρών και αδύναμων προμηθευτών στην αγορά.

Όπως τονίζεται, οι εταιρείες Volton και Volterra έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα και τους έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι για τη Volterra οι τράπεζες αναζητούν αγοραστή και πραγματοποιούνται συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, καθώς ο όμιλος στον οποίο ανήκει (ΑΒΑΞ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι διατεθειμένος να ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία.


Οι μικροί μη καθετοποιημένοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αφού χρειάζονται τεράστια κεφάλαια κίνησης για να αγοράζουν ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά, χωρίς να έχουν τα οφέλη των καθετοποιημένων προμηθευτών που εξασφαλίζουν περιθώρια κέρδους από την παραγωγή. Γι’ αυτό και ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ΡΑΕ, να τους δοθεί δυνατότητα νέων διακανονισμών στην περίπτωση που έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους. Μάλιστα, εκπρόσωπός τους δηλώνει χαρακτηριστικά:Το κράτος έχει στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση, η οποία βλέπουμε ότι δεν τελειώνει. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και στην αγορά ενέργειας για τους αυτόνομους προμηθευτές ενέργειας που επίσης πλήττονται από το υψηλό κόστος ενέργειας”.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αντίθετη άποψη έχουν οι μεγάλοι προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι θεωρούν ότι η συσσώρευση τόσο των οφειλών όσο και των διακανονισμών, δημιουργεί στρεβλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά. «Εμείς για να αποπληρώνουμε τις οφειλές μας πληρώνουμε ένα κόστος σε δανεισμό, το οποίο το γλιτώνουν οι εταιρείες που επιλέγουν να συσσωρεύουν χρέη. Η δυνατότητα που τους δίνεται να διακανονίζουν ή να μην πληρώνουν τις οφειλές τους, τους δημιουργεί μικρότερο κόστος και έτσι μπορούν και προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια από τις συνεπείς εταιρείες, στεβλώνοντας τον ανταγωνισμό”, αναφέρουν. Ουσιαστικά, σημειώνουν, “οι οφειλές αποτελούν άτοκα δάνεια που αυθαίρετα κάποιοι παίρνουν από την αγορά».

eep logo