Απαράδεκτες οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης μεταναστών Κορίνθου

stamataki korinthos

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελούμενη από τους βουλευτές Γ. Ψυχογιό, Μ. Θελερίτη, Γ. Τσόγκα, Ε. Σταματάκη, Β. Κατριβάνου, εκπροσώπους του Τμήματος Δικαιωμάτων και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κορίνθου), επισκέφθηκε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, το Κέντρο Κράτησης μεταναστών Κορίνθου, προκειμένου να διαπιστώσει τους όρους και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, που παραμένουν εκεί κρατούμενοι κατά το τελευταίο διάστημα. Η σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρει:
«Ως μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων, που επισκεφθήκαμε τον χώρο, διαπιστώσαμε ότι οι 383 μετανάστες είναι συγκεκριμένης εθνικότητας (Μαροκινοί, Αλγερινοί, Τυνήσιοι) και έχουν μεταφερθεί εκεί από το γήπεδο Τάε Κβο Ντο και τα νησιά υπό αδιευκρίνιστες αιτίες σύλληψης.
Οι συνθήκες του χώρου κράτησης είναι εμφανώς απαράδεκτες. Δεν υπάρχει γιατρός (ενώ υπάρχει έντονο πρόβλημα μεταδοτικών ασθενειών όπως η ψώρα), νομική στήριξη, διερμηνείς, δεν πληρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη θέρμανση και στον ρουχισμό και τα φάρμακα. Η σίτιση είναι ελλιπής, καθώς περιορίζεται, κατά βάση, σε όσπρια και ζυμαρικά. Οι κρατούμενοι μάς κατήγγειλαν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν ανήλικοι. Πράγματι, συνομιλήσαμε με άτομα νεαρής ηλικίας, και κρατήσαμε τα στοιχεία τους. Κρατούμενοι της μιας πτέρυγας έχουν ξεκινήσει, εδώ και δύο μέρες, απεργία πείνας.
Ως Τμήμα Δικαιωμάτων, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η κράτηση είναι μέτρο έσχατο, και μάλιστα εξατομικευμένο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην ή με βάση το εθνοτικό προφίλ. Και, φυσικά, εάν και όποτε εφαρμόζεται, οι συνθήκες κράτησης δεν μπορούν να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και βασικά ατομικά τους δικαιώματα. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε την πάγια θέση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν, ενάντια στη λειτουργία κέντρων κράτησης για μετανάστες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ως Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθούμε, τις επόμενες μέρες, τους αρμόδιους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής».

eep logo