Μιχαηλίδου: "Θωρακίζουμε τις δομές κοινωνικής προστασίας"

Προτεραιότητά οι ευάλωτοι και τα ΑμεΑ

Στη θωράκιση των δομών κοινωνικής προστασίας από πλευράς κυβέρνησης αναφέρθηκε μέσω τοποθέτησής της στη Βουλή η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», η κυρία Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «εισάγουμε σημαντικές διατάξεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας. Χορηγούμε εκ νέου ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για την άμβλυνση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση και της γενικότερης κρίσης τιμών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ευάλωτους και στα άτομα με αναπηρία, λέγοντας ότι δεν αποδεικνύεται μόνον από αυτό το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων που θα δοθεί αλλά και μέσα από τις νέες υπηρεσίες και τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου.

Επίσης, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπηρεσίες που θεσπίζονται για την πρώιμη παρέμβαση για τα άτομα με αναπηρία, στις υπηρεσίες της προσβασιμότητας κατ' οίκων και σε χώρους εργασίας, στις υπηρεσίες για την επαγγελματική αναδοχή, στις υπηρεσίες της υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και στα εξασφαλισμένα νέα προγράμματα ύψους 75 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί.

Ειδικότερα, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της πρώιμης παρέμβασης στα παιδιά έως 6 ετών, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ. Για το πρόγραμμα της προσβασιμότητας κατ' οίκον και στην εργασία ατόμων με αναπηρία έχει διασφαλιστεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και αφορά 5.000 άτομα με αναπηρία που μπορούν τα ίδια να αξιοποιήσουν μέσα από το πλαίσιο που δημιουργείται και τις ανάγκες του.


Υπογράμμισε «τη διαρκή αγωνία της κυβέρνησης για αποκατάσταση παιδιών που στερούνται το οικογενειακό τους περιβάλλον» λέγοντας ότι είναι κάτι για το οποίο «παλεύουμε εδώ και τριάμισι χρόνια και στηρίζεται στην αποϊδρυματοποίηση». Στην κατεύθυνση αυτή «φέρνουμε την επαγγελματική αναδοχή, όπου δυστυχώς υπήρχε ένα κενό πλαίσιο».

Τώρα, σημείωσε η υφυπουργός, «φέρνουμε και χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. ευρώ, αλλά και εξορθολογίζουμε αυτό που υπάρχει, για να μπορεί να λειτουργήσει και να είναι προς το συμφέρον των παιδιών των ιδρυμάτων. Γι' αυτό και καταργείται η προϋπόθεση της δικαστικής απόφασης για την τοποθέτηση ανηλίκου σε επαγγελματία ανάδοχο, ενώ διατηρούνται και αυξάνονται τα εχέγγυα εξυπηρέτησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού.

»Επίσης, καταργείται το θεραπευτικό σχέδιο που παρέπεμπε σε ιατρικό και φαρμακευτικό σχήμα, ενσωματώνεται ως συμπληρωματικό ατομικό οικογενειακό σχέδιο αποκατάστασης κάθε παιδιού. Στο πλαίσιο δε, της αποϊδρυματοποίησης, επεκτείνεται υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις η επαγγελματική αναδοχή και σε παιδιά που δεν έχουν αναπηρία».

Περαιτέρω για την ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης «εισάγονται διατάξεις, ώστε και τα νοσοκομεία να μπορούν να συμπληρώνουν τα ατομικά σχέδια για οικογενειακή αποκατάσταση αλλά και να παρέχονται αμοιβές στους εκπαιδευτές των υποψήφιων γονέων και αναδόχων για να επιταχύνεται η διαδικασία».

Για Κιβωτό του Κόσμου: «Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά αντιδρούμε και δίνουμε δυναμικές λύσεις»
Παράλληλα, είπε η υφυπουργός, με άλλες διατάξεις που εισάγονται, έχουμε ρυθμίσεις για τα ΚΕΠΑ, τη χρηματοδότηση κοινωνικών δομών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που έμειναν κλειστοί λόγω των μέτρων για την πανδημία αλλά και τον καλύτερο εσωτερικό έλεγχο του ΟΠΕΚΑ.

Σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, η Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντάς την, τόνισε πως ρυθμίζονται σημαντικά θέματα και υποστηρίζεται έμπρακτα με την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία με ίσους όρους στην αγορά εργασίας.

Ακόμη, η υφυπουργός αναφέρθηκε και στη θέσπιση του Συντονιστή που προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο κατά της κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, λέγοντας πως θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου δράσης και θα συνεργάζεται και με όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα με τα όσα αποκαλύπτονται στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, υπογράμμισε πως «δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά αντιδρούμε και δίνουμε δυναμικές λύσεις. Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις για την παιδική προστασία δεν ακολούθησαν αλλά προηγήθηκαν των εξελίξεων. Και μάλιστα παρά την έντονη αντίδραση κάποιων και εδώ στο Κοινοβούλιο σε παρεμβάσεις μας, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κενό γράμμα αλλά θωράκισαν την Πολιτεία και τα παιδιά της με τα απαραίτητα εργαλεία για την άμεση και γρήγορη αντίδραση στην προστασία των ευάλωτων παιδιών».

Πηγή: iefimerida.gr

eep logo