Μουζάλας: Λύση του προσφυγικού μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση

metanastes varka thalassa 7

Συνεντεύξεις του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής σε γερμανικά μέσα

Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορούν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Το κλείσιμο συνόρων θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική της Ευρώπης, και η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει ενιαία, διότι μοναχικοί εθνικοί δρόμοι θα προκαλέσουν ένα επικίνδυνο ντόμινο.

Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη που έδωσε στις γερμανικές εφημερίδες FrankfurterRundschau και Handelsblatt, επισημαίνοντας και την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex σε έμψυχο υλικό, σκάφη και μηχανήματα δακτυλοσκόπησης.

Ερωτηθείς για τις πιέσεις εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως «διάφοροι στην ΕΕ θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με αποβολή από τη Σένγκεν, κυρίως με εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. Η θέση της ΕΕ είναι η ενίσχυση της συνοχής της Ζώνης Σένγκεν και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Αυτή είναι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε σχέση με τα hotspots, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως στη Λέσβο λειτουργεί, ενώ σε Χίο, Σάμο, Λέρο θα είναι σε πλήρη λειτουργία τέλος Ιανουαρίου.

«Δεχόμαστε κριτική ότι βρισκόμαστε πίσω, και είναι ορθή κριτική. Η καθυστέρηση οφείλεται στην δυσκολία της διαχείρισης του μεγέθους των ροών και ιδιαίτερα στην παροχή στέγης. Κατανοούμε την κριτική, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για νησιά με περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής που δέχονται αριθμό προσφύγων, ίσο με αυτόν των κατοίκων, σε μερικές μόνο μέρες. Έχουμε κλειστό σύστημα ταυτοποίησης στα hotspots και προτείναμε να διασυνδεθεί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, για εντοπισμό ενδεχόμενων υπόπτων ή καταζητούμενων για τρομοκρατία, πράγμα το οποίο υλοποιείται άμεσα.»

Ο κ. Μουζάλας μιλώντας για τον μεγάλο αριθμό προσφυγικών ροών που δέχεται η Ελλάδα, είπε πως η Ελλάδα αποτελεί το αρχικό τμήμα της διαδρομής των προσφύγων, η πόρτα, ωστόσο, βρίσκεται στην Τουρκία.

Πρόσθεσε πως «τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται άριστα. Στο Αιγαίο είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τη Συνθήκη της Γενεύης, δηλαδή να διασώζουμε πρόσφυγες εισερχόμενους στα χωρικά μας ύδατα και να τους φέρνουμε με ασφάλεια στη στεριά. Πρόσφατα κάλεσα τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα και φτάσαμε με σκάφος του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία. Εκεί είδαμε τις βάρκες με τους πρόσφυγες και τους ρώτησα:

'Πείτε μου, σας παρακαλώ, με ποιο τρόπο να ασφαλίσουμε αυτά τα σύνορα'. Νομίζω εκεί κατάλαβαν το πρόβλημα. Η μοναδική λύση είναι να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στις τουρκικές ακτές και να πείσουμε του πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στις βάρκες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Άπαξ και βρεθούν στη θάλασσα, είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά και νομικά να τους διασώσουμε.»

Υπάρχει η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν θέλει τη Frontex, εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

«Αυτό είναι λάθος και χρησιμοποιείται στα πλαίσια ενός παιχνιδιού, όπου ο ένας ρίχνει στον άλλο την ευθύνη. Η Ελλάδα θέλει περισσότερη Frontex, από όση μας δίνει η Ευρώπη. Ζητήσαμε 1.800 προσωπικό και μας ήρθαν 800. Χρειαζόμαστε 100 περιπολικά σκάφη. Ζητήσαμε 100 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης και λάβαμε 45 εκ των οποίων 15 από τη Γερμανία.»

Ο κ. Μουζάλας ερωτήθηκε και για το ρόλο της Γερμανίας στο προσφυγικό ζήτημα. Απάντησε πως η Γερμανία κράτησε σε αυτή την κρίση την Ευρώπη ενωμένη και συνέβαλε στο να παραμείνει η Ευρώπη στο Διαφωτισμό και να μην επιστρέψει στο Μεσαίωνα, συμπληρώνοντας πως αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική της Μέρκελ.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας στάθηκε στην Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, «αλλά αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Σέβομαι την Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ωστόσο το γεγονός είναι, ότι οι πρόσφυγες έρχονται από τις τουρκικές ακτές και μόνο εκεί μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.»

Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

tovima.gr

eep logo