«Μπλε Οικονομία»: Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας για το 2016

limani peiraia krouazieroploia

Μετά την «πράσινη οικονομία», η «μπλε οικονομία» αναμένεται να απασχολήσει τόσο την Ευρώπη, όσο και την χώρα μας το 2016. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με άμεση πρόσβαση σε θαλάσσια ύδατα, η μπλε οικονομία μπορεί να γίνει ο άσσος στο μανίκι της και το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος. Ήδη από το 2014, η Μαρία Δαμανάκη από το βήμα του Συνεδρίου του Economist στην Θεσσαλονίκη είχε τονίσει ότι η μπλε οικονομία μέσα από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τον θαλάσσιο τουρισμό, τις μεταφορές και την κατασκευή πλοίων και την αλιεία, μπορεί να προσφέρει εκατομμύρια θέσεις εργασία αλλά και έσοδα για την χώρα μας.

Αντίστοιχα, ο Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, είχε τονίσει σε ομιλία του ότι «Η Μπλε οικονομία, μόνο στην Ε.Ε., εκπροσωπεί 5.400.000 θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν € 500 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν κινητήρια δύναμη για την οικονομία, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία, ανάπτυξη και απασχόληση.»

Όσο για την Ελλάδα είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα, με περισσότερα από 15.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, της οποία ο πολιτισμός και η οικονομία συνδέονται στενά στην πάροδο του χρόνου με τη θάλασσα, έχει ζωτικό οικονομικό συμφέρον για την προστασία της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων.»

huffingtonpost.gr