Υποχρεωτικά κοινός φορτιστής για κινητά τηλέφωνα και tablet

Το USB Type-C κοινή θύρα φόρτισης από το τέλος του 2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες που καθιστούν τον φορτιστή USB Type-C κοινό για όλες τις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές από το φθινόπωρο του 2024.

Η ύπαρξη διαφορετικών φορτιστών για διαφορετικές συσκευές ταλαιπωρεί τους καταναλωτές και παράγει τόνους περιττών ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Η ΕΕ θα καθιερώσει έναν κοινό φορτιστή ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων και στη μείωση του κόστους.

84% Ποσοστό καταναλωτών που έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με φορτιστές κινητών τηλεφώνων κατά την προηγούμενη διετία, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019).


Τι θα αλλάξει;

Ποιες συσκευές αφορά η νομοθεσία

Η νομοθεσία καλύπτει κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία, ηλεκτρονικούς αναγνώστες, πληκτρολόγια, ποντίκια, ακουστικά και φορητές συσκευές πλοήγησης.

Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει να προσαρμοστούν 40 μήνες αφού τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία.


Προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες

Η Επιτροπή μπορεί να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά λύσεις ασύρματη φόρτισης.


Διαχωρισμός συσκευών από φορτιστές

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν νέα συσκευή είτε με είτε χωρίς συσκευή φόρτισης.


Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή φορητών συσκευών εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Αν και ορισμένες εταιρείες θέσπισαν με πρωτοβουλία τους πολιτικές που μείωσαν τα είδη φορτιστών, αυτές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της τον Σεπτέμβριο του 2021. Το Κοινοβούλιο και οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία επί της νομοθεσίας στις 7 Ιουνίου 2022. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία στις 4 Οκτωβρίου 2022.

Πηγή: odigostoupoliti.eu

eep logo