Τάκης Θεοδωρικάκος: «Υψώνουμε φράχτη ασφαλείας στον Έβρο, διεθνοποιούμε το πρόβλημα στα σύνορα»

Συνεργασία με τον Frontex

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορά μας στον Έβρο, τα οξυμένα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και τα 12 εξειδικευμένα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα στελεχωθούν με 180 εκπαιδευμένους αστυνομικούς, εκ των οποίων το 50% θα είναι γυναίκες. Ο Υπουργός σημείωσε ότι τα έξι εν λειτουργία Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας έχουν αντιμετωπίσει από την αρχή του χρόνου 2.000 περιστατικά, ενώ στο σύνολο της χώρας είναι περισσότερα από 6.000. Παράλληλα, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη λειτουργία ειδικής διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα των ανηλίκων.

Μεταξύ των κυρίων σημείων της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι:

Απροσπέλαστα τα σύνορά μας στον Έβρο 

Το φαινόμενο του 2020 επαναλαμβάνεται στον Έβρο με διαφορετικό τρόπο. Το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 καθοδηγήθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τώρα τους οδηγούν με οργανωμένο τρόπο κατά μήκος των δεκάδων χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτή την καθημερινότητα την αντιμετωπίζει η δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, σε εξαιρετική συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και τους πολίτες του Έβρου. Όλοι μαζί εφαρμόζουν το σχέδιο «Ακρίτας» με αποτελεσματικό τρόπο. Όσο κι αν οι Τούρκοι μηχανεύονται μεθόδους και πράγματα, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα. 

Διεθνοποιούμε το πρόβλημα και συνεργαζόμαστε με τον Frontex

Ο καθημερινός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι στα 1.500 άτομα και από την αρχή του χρόνου έχουν ξεπεράσει τους 160.000 ανθρώπους. Εμείς ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για όσα συμβαίνουν. Στις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχουν ενεργά και οι δυνάμεις του Frontex, προκειμένου να υπάρχει ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα. Όλα αυτά είναι δράσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα σύνορά της σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, ας το σεβαστούν επιτέλους οι γείτονες μας.

Θα υψώσουμε φράχτη και είναι και ο φράχτης του αναστήματός μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις που τακτικά κάνω στον Έβρο, είναι γιατί θέλω να ενισχύσω και το ηθικό των ανθρώπων που εργάζονται εκεί και για να έχω προσωπική αντίληψη της δουλειάς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς θεωρώ ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των συνόρων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση, θα υψώσουμε φράχτη και είναι και ο φράχτης του αναστήματός μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ ότι θα καλύψουμε το σύνολο του ποταμού Έβρου, περί τα 140 χλμ, πολύ σύντομα θα έχετε νέα γύρω από το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής.

 

 

 

eep logo