Παρακολουθήσεις: Περισσότερο «ενοχλούν», λιγότερο επηρεάζουν…

Ανάλυση: Γιώργος Τράπαλης

Το Digital poll της εταιρείας Good Affairs σε συνεργασία με το Portnet πραγματοποίησε πανελλαδική έρευνα 1478 ατόμων από την Αθήνα και την περιφέρεια μεταξύ 29/8 – 5/9. Η έρευνα βασίστηκε στην αξιοποίηση του διαδικτύου μέσα από φίλτρα που κατοχυρώνουν την αξιοπιστία και την μοναδικότητα των απαντήσεων αποτυπώνοντας τις τάσεις της εκάστοτε περιόδου και το οποίο παρέχει η εταιρία Good Affairs.
Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής και ήταν στοχευμένη πάνω στο θέμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Το 38,3% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι γενικά ικανοποιημένοι από την πορεία της χώρας σε σχέση με το 53,5% το οποίο διαφωνεί. Ένα πρώτο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια έχει μια φυσιολογική φθορά αλλά κρατά ένα ποσοστό αποδοχής το οποίο αν καταφέρει να το εκφράσει στην κάλπη θα μπορεί να αγγίξει το ποσοστό αυτοδυναμίας σε δεύτερες εκλογές. Αυτό φυσικά σε περίπτωση που οι πολίτες που είναι ικανοποιημένοι από την σημερινή κατάσταση, καταλήξουν να υπερψηφίσουν το κόμμα της ΝΔ.
Το 26,8% το οποίο δηλώνει ικανοποιημένο από την απάντηση της κυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί αυτή την στιγμή, τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ. Μέσα στο υπόλοιπο 12.2% των ατόμων που ήθελαν περισσότερες διευκρινίσεις αλλά και σε ένα κομμάτι του 56,8% το οποίο δεν ικανοποιήθηκε κρύβονται ψηφοφόροι της ΝΔ το 2019 οι οποίοι παίρνουν αποστάσεις από την κυβερνητική θέση για αυτό το θέμα. Ουσιαστικά το 1/3 των ψηφοφόρων του 2019 της ΝΔ δεν συμφωνεί με την στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.


 

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κέρδισε από την συγκεκριμένη υπόθεση εξ αντανακλάσεως της θέσης του κόσμου για την στάση της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, από νωρίς σήκωσε το θέμα και προσπάθησε να «αγκαλιάσει» το θιγόμενο ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός βουλής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ψηφοφόροι που αυτοχαρακτηρίζονται ως αντικυβερνητικοί να απαντήσουν θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Το 24,2% των (κυρίως ψηφοφόροι της ΝΔ) θεωρούν πως η στάση του ΠΑΣΟΚ χειροτέρεψε την άποψη της κοινής γνώμης σε σχέση με το 19,3% το οποίο θεωρεί πως η στάση του βελτίωσε την άποψη των ερωτηθέντων.

 

Αρκετά ισορροπημένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα, αν θα επηρεαστεί η ψήφος από το παρόν ζήτημα. 
Το 29,5% θεωρεί την υπόθεση αυτή καθοριστικής σημασίας, ενώ το 28,5% δεν την αξιολογεί ως σημαντική.
Η πλειοψηφία απαντά πως είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά δεν θα επηρεάσει την ψήφο του.

 

Το 32,7% κρίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα το οποίο θα ευνοηθεί περισσότερο από τον χειρισμό της υπόθεσης, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί αρκετά πιο πίσω με 23,5% κοντά στην ΝΔ (20,9%). Το 17,5% εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν θα ευνοηθεί ενώ 5,4% απαντούν κάποιο άλλο κόμμα.

Μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι η ΝΔ ακόμη και στον στενό πυρήνα της, αμφισβήτησε έντονα τον χειρισμό της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευόμενος τον κοινοβουλευτικό διπολισμό, μιας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άμεσα θιγόμενος, Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής ακόμη, κατάφερε να κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της κυβερνητική δυσαρέσκειας.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας έχουν ιδιαίτερη αξία. Ένα παράδειγμα από αυτά το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των ερωτηματολογίων αφορά την όσμωση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ κρίνει πως η εικόνα του ΠΑΣΟΚ χειροτέρεψε, μιας και πρακτικά απομακρύνθηκε από την στρατηγική των ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά και πολύ παραπάνω από την αντι – ΣΥΡΙΖΑ θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτό επιβεβαιώνεται από πλήθος απαντήσεων ερωτηθέντων οι οποίοι φαίνονται να ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και κρίνουν πως η Κοινοβουλευτική παρουσία του κ. Τσίπρα τους κάλυψε και τελικά κρίνεται πιθανό πως αν τεθεί κυβερνητικό δίλλημα εν όψει των … μεθεπόμενων εκλογών (μετά από αυτές της απλής αναλογικής) να στραφούν σε αυτόν, σε περίπτωση διεκδίκησης νίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Γιώργος Τράπαλης είναι Data analyst, Γενικός Διευθυντής της Good Affairs

 

 

eep logo