Περιφέρεια Αττικής: Δωρεάν μετακίνηση 30000 μαθητών στα σχολεία τους

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Περισσότερους από 30.000 μαθητές, όλων των σχολικών βαθμίδων, θα μεταφέρει η Περιφέρεια Αττικής τη νέα σχολική χρονιά, ενώ οι διενεργούμενες -αυτές τις ημέρες- διαδικασίες για την μετακίνηση των μαθητών όλων των προτύπων σχολείων (Γυμνασίων & Λυκείων) με σχολικά λεωφορεία, «θα έχουν ολοκληρωθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου».

Την ενημέρωση αυτή έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης, κατά τη συζήτηση του θέματος που προκάλεσε, η παράταξη «Δύναμη Ζωής» με αφορμή τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην περάτωση των σχετικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, η επερώτηση για τον σχεδιασμό και τη δαπάνη της Περιφέρειας σχετικά με την δωρεάν μετακίνηση μαθητών των συγκεκριμένων σχολείων, τέθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους της ΔΖ: Χρ. Καραμάνο, Σπ. Αγγέλη, Β. Βερελή, Αικ. Λογοθέτη και Γ. Μπαλάφα, οι οποίοι εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι «η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς σχολικά λεωφορεία για τους 5.000 μαθητές αυτών των σχολείων», αποδίδοντας ολιγωρία στην κυβέρνηση και την Διοίκηση της Περιφέρειας. 

Σε ανακοινώσεις των δύο πλευρών, που προηγήθηκαν της συζήτησης, η Περιφέρεια κατηγορεί την ΔΖ και την επικεφαλής Ρένα Δούρου για υποκρισία και αδιαφορία επί θητείας της, σχετικά με το θέμα, σημειώνοντας ότι «δεν μετακίνησαν ποτέ ούτε έναν μαθητή πρότυπου ή πειραματικού σχολείου. Ούτε ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να προωθήσει τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, που να προβλέπουν αυτή τη δυνατότητα».

Τονίζει ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας απαντά με έργο, διευκρινίζοντας ότι : Ζητήθηκε από την Κυβέρνηση τροποποίηση της ΚΥΑ 50025 του 2018, που προέβλεπε τη δωρεάν μεταφορά μόνον με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και σύντομα θα ανακοινωθούν τα δρομολόγια και γι' αυτή την κατηγορία των μαθητών. 

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «στέκεται στο πλευρό όλων των μαθητών και των οικογενειών τους, χωρίς ταξικούς, οικονομικούς, φυλετικούς διαχωρισμούς», δηλώνοντας επίσης ότι «για μας, όλα τα παιδιά της Αττικής είναι ίσα. Με πράξεις κι όχι με λόγια».

Από την πλευρά της ΔΖ τονίζεται ότι κάτω από την πίεση του γονεϊκού κινήματος- είχε εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες με την καθυστέρηση που σημειωνόταν, από τις 13 Ιουλίου- «κυβέρνηση και περιφερειάρχης αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και ξεκίνησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιλογής αναδόχων για την εκτέλεση των δρομολογίων, οι οποίες εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς».

Σημειώνεται, επίσης, ότι επί θητείας της ΔΖ υπήρξε μέριμνα για την μετακίνηση των μαθητών ΑμεΑ και ότι με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε από τις 16 Φεβρουαρίου 2022 να αναλάβει η Περιφέρεια τη μετακίνηση των συγκεκριμένων μαθητών, τονίζοντας ότι υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος ,ενώ ζητά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα δρομολόγια

ETEKA_Desktop

eep logo