«Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Newall»

telescope newall

Μια ψηφιακή παράσταση από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου θα πραγματοποιήσουν την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387,175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλη 11), την επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής παράστασης: «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall».

Την παράσταση δημιούργησε ο Φάνης Ματσόπουλος με την πρωτότυπη μουσική του Konstantino Polizois.

Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις, στις 18:30, 19:30 και 20:30.
Η είσοδος της παράστασης είναι ελεύθερη για το κοινό.
Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση με τίτλο "Ένα Αθάνατο τηλεσκόπιο - Η ιστορία του τηλεσκοπίου Newall", δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και περιγράφει μέσα από εντυπωσιακές πραγματικές εικόνες την σύγχρονη όψη του αστρονομικού σύμπαντος όπως αυτή προκύπτει από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων.
Ακολούθως διηγείται την ιστορία και την επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου Newall που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο.

Σήμερα, το τηλεσκόπιο αυτό, βρίσκεται στο αστεροσκοπείο της Πεντέλης και εξακολουθεί να λειτουργεί και να προσφέρει τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό.

Τη θαυμαστή ιστορία του, την βιώνει ο θεατής μέσα από εντυπωσιακά πλάνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και διάφορων αστρονομικών αντικειμένων, με την βοήθεια του νέου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε μια παράσταση διαρκείας 25 λεπτών που δημιούργησε ο συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου Φάνης Ματσόπουλος, για λογαριασμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το σενάριο επιμελήθηκε ο Αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Ματσόπουλος ενώ η πρωτότυπη μουσική επένδυση είναι του συνθέτη Κωνσταντίνου Πολυζώη. Η επιμέλεια της Ελληνικής αφήγησης έγινε στο στούντιο "Stargazer" του Ιδρύματος Ευγενίδου από τον Τάσο Κατσάρη.

Σημειώνεται ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου.
Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.