Σωτήριες οι δεξαμενές νερού του ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος Αιγάλεω

Καθοριστικός ο ρόλος τους στην πρόσφατη πυρκαγιά

Σωτήρια αποδείχθηκε και πάλι η υποδομή πυροπροστασίας που έχει εγκαταστήσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά) στο όρος Αιγάλεω, όπως απέδειξε η φωτιά που ξέσπασε προχθές και για δύο μέρες απειλούσε το οικοσύστημα του βουνού.

Στη μάχη για να κατασταλούν οι φλόγες, καθοριστική υπήρξε η ύπαρξη της μεγάλης ανοιχτής δεξαμενής που έχει τοποθετήσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, ώστε να γίνεται δυνατός ο γρήγορος ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, χωρίς να καθυστερούν με διαδρομές από και προς τη θάλασσα.

Πράγματι, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα αντιμετώπισαν όλες τις επικίνδυνες αναζοπυρώσεις της φωτιάς στο όρος Αιγάλεω κάνοντας χρήση της μεγάλης δεξαμενής των 200 κυβικών μέτρων του ΠΕΣΥΔΑΠ.Η φωτιά που ξέσπασε νύχτα και σε μικρή απόσταση από τα τελευταία σπίτια του Άνω Κορυδαλλού, έγινε αμέσως αντιληπτή από τα πυροφυλάκια του ΠΕΣΥΔΑΠ στον ορεινό όγκο, κάτι που επέτρεψε την γρήγορη κινητοποίηση δυνάμεων.
Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γρηγ. Γουρδομιχάλη, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας έσπευσε άμεσα στη φωτιά και συνέδραμε αποφασιστικά, έως ότου με το πρώτο φως της ημέρας μπορέσουν να αρχίσουν τις πτήσεις τους τα ελικόπτερα...

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει να εγκαταστήσει στο βουνό άλλες τρεις παρόμοιες δεξαμενές ανοιχτού τύπου, κάτι που θα ήταν δυνατόν να έχει ήδη γίνει αν δεν μεσολαβούσαν αχρείαστες καθυστερήσεις, από την... ακίνητη και ανίκητη κρατική γραφειοκρατία!

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις δεξαμενές ανοιχτού τύπου για τα εναέρια μέσα, ο ΠΕΣΥΔΑΠ διατηρεί σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου και δεξαμενές νερού για ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων, οι οποίες συντηρούνται και επιτηρούνται συνεχώς για να αποφεύγονται απώλειες και φαινόμενα βανδαλισμού.
Με αφορμή την τελευταία φωτιά,, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης υπενθύμισε την ανάγκη για αυξημένο έλεγχο και επιτήρηση σε συγκεκριμένες περιοχές του όρους Αιγάλεω, ώστε εκτός των τυχαίων περιστατικών να αποτρέπονται και παραβατικές συμπεριφορές που ευνοούν την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στο βουνό.

 

 

 

ETEKA_Desktop

eep logo