Επιστροφή σε ...μαθήματα ποδοσφαίρου!

city

Ισπανία και Αγγλία αγωνίζονται για το Champions League

Μουσική και μπάλα γεμάτες με αστέρια, επιστρέφουν το βράδυ της Τρίτης στο Μάντσεστερ, και μία ημέρα αργότερα στο Λίβερπουλ, όπου είναι προγραμματισμένοι οι δύο πρώτοι ημιτελικοί του Champions League.
Η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ θα προσπαθήσουν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, για τη ...δημιουργία ενός δεύτερου διαδοχικού «αγγλικού» τελικού του Champions League, -αυτή τη φορά στο Παρίσι- καθώς θα ξεκινήσουν τους ημιτελικούς αγώνες τους εντός έδρας με αντιπάλους, τους Ισπανούς της Ρεάλ Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ αντίστοιχα.

Άγγλοι εναντίον Ισπανών
Αγγλικό ποδόσφαιρο εναντίον ισπανικού ποδοσφαίρου, Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Ρεάλ. Νικήτριες στις οκτώ από τις δέκα τελευταίες διοργανώσεις του Champions League, η Ισπανία και η Αγγλία επιβεβαίωσαν-και με αυτόν τον τρόπο- τη θέση τους στην ήπειρο. Σίγουρα βέβαια, υπάρχει ένας καλεσμένος έκπληξη εκεί, η Βιγιαρεάλ, ένας σύλλογος από μια πόλη 50.000 κατοίκων στην περιοχή της Βαλένθια που άφησε έξω τη Γιουβέντους στη φάση των «16» (1-1 εντός, 3-0 εκτός) και στη συνέχεια τη Μπάγερν στα προημιτελικά (1-0 εντός, 1-1 εκτός), φτάνοντας στα ημιτελικά για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το 2006.
Τοπ παζλ της τετράδας μας επιτρέπει να ξαναζήσουμε έναν αγγλικό τελικό, όπως το 2021 (Τσέλσι-Σίτι) ή το 2019 (Λίβερπουλ-Τότεναμ) ή μία ισπανική μονομαχία, όπως το 2014 ή το 2016 (Ρεάλ-Ατλέτικο και τις δύο φορές).
Η La Liga έχει χάσει μέρος της λάμψης της με τη βαθιά κρίση που συγκλόνισε τη Μπαρτσελόνα, και τις διαδοχικές αποχωρήσεις των περισσότερων, Νεϊμάρ το 2017, Κριστιάνο Ρονάλντο το 2018 και Λιονέλ Μέσι στο 2021.
Όμως η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει η κάτοχος του ρεκόρ σε τρόπαια στην κορυφαία διοργάνωση (13) και ονειρεύεται έναν νέο τελικό, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της στέψη.

Ο δρόμος της κορυφής ...περνάει από τη «βασίλισσα»
Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν Σίτι και Ρεάλ, η αγγλική ομάδα προκάλεσε μια δεύτερη διαδοχική πρόωρη αποχώρηση από το Champions League, στη φάση των «16» του 2019/20 τον Αύγουστο εκείνο.
«Ξέρουμε τι ακριβώς μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα που έχει τρία συνεχόμενα Champions League», είπε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα.
Η Σίτι φυσικά δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκαρφαλώσει στην κορυφή της Ευρώπης, αν και ήταν φιναλίστ για πρώτη φορά την περασμένη σεζόν, χάνοντας 1-0 από την Τσέλσι. Ωστόσο, απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά και δεν έχει δεχθεί γκολ σε τέσσερα νοκ άουτ παιχνίδια αυτή τη σεζόν.
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει κερδίσει ακόμη στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει στο σπίτι της Σίτι (2 ισοπαλίες, 1 ήττα), αλλά αυτή μπορεί να είναι η στιγμή της, με τον Καρίμ Μπενζεμά να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Έχει πετύχει επτά γκολ στα νοκ άουτ αυτής της σεζόν και χρειάζεται μόνο ένα ακόμη για να ισοφαρίσει τα 13, που έχει ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης την τρέχουσα σεζόν, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
Έτσι κι αλλιώς η Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας βγάλει εκτός της πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι και απέχει ένα μόλις βαθμό από τον τίτλο στην Ισπανία, καλείται να απαντήσει θετικά σε μία ακόμα αγγλική πρόκληση στον 31ο ημιτελικό-ρεκόρ της σε αυτή τη διοργάνωση.
Έδειξε κόντρα στην Τσέλσι την ανεκτίμητη ικανότητά της να βρίσκει τρόπο να κερδίζει, όσο επισφαλής κι αν ήταν η κατάσταση. Θα χρειαστεί ξανά όλη αυτή την τεχνογνωσία, και περαιτέρω μεγάλες επιδόσεις από τους αστέρες της, τώρα που θα βρεθεί απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι.

Η Λίβερπουλ θέλει να σταματήσει την ένδοξη πορεία της Βιγιαρεάλ
Η κάτοχος του Europa League, η Βιγιαρεάλ του Ουνάι Έμερι είναι ακόμα σε τροχιά για να...απαντήσει στο εκπληκτικό επίτευγμα της Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο, που κέρδισε το Champions League το 2003/04, τη σεζόν μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA.
Έχοντας αποκλείσει τη Γιουβέντους στη φάση των «16» και τη Μπάγερν στους προημιτελικούς, το «κίτρινο υποβρύχιο» , έχει...ισοφαρίσει την καλύτερή της σεζόν, 2005/06, φτάνοντας στα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης, αλλά γνωρίζει καλά ότι το «Anfield» δεν είναι εύκολο στάδιο για να το επισκεφτείς.
Αυτή τη φορά, πρέπει να βρει έναν τρόπο να τα βγάλει πέρα χωρίς τον Χεράρδ Μορένο, που ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στον οπίσθιο μηριαίο.
«Θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο απέναντι στη Βιγιαρεάλ», είπε. «Αλλά είναι ο ημιτελικός του Champions League, αν δεν ήταν δύσκολο, κάτι θα πήγαινε στραβά», είπε ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ.
Η Λίβερπουλ στην προσπάθειά της να φτάσει σε έναν τρίτο τελικό Champions League σε πέντε σεζόν είναι βέβαιο ότι θα βρει ισχυρή αντίσταση στο «Anfield», αλλά η κατάσταση που βρίσκεται, είναι σίγουρα εξαιρετική.
Η τελευταία φορά (2015/16) που η Βιγιαρεάλ επισκέφτηκε το Λίβερπουλ, ήταν επίσης για έναν ημιτελικό, όταν γνώρισε την ήττα με 3-0 (είχε κερδίσει 1-0 στο πρώτο παιχνίδι).
Όμως ήταν ο Ουνάι Έμερι που στη συνέχεια αντιμετώπισε τη Λίβερπουλ στον τελικό ως προπονητής της Σεβίλλης, με το Βάσκο να πανηγυρίζει με 3-1, απέναντι στους «κόκκινους», στη Βασιλεία.

Το πρόγραμμα της ημιτελικής φάσης (ώρα 22:00):
Τρίτη 26 Απριλίου
Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης
Τετάρτη 27 Απριλίου
Λίβερπουλ-Βιγιαρεάλ

Τρίτη 3 Μαίου
Βιγιαρεάλ-Λίβερπουλ
Τετάρτη 4 Μαΐου
Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι

Τελικός 28 Μαίου-Παρίσι

 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo