Στρατηγική συνεργασία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ΔΕΠΑ Εμπορίας

hdb depa

Για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας

Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας, που θα διευκολύνουν την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, έγινε χθες με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αντικείμενο του μνημονίου, που υπεγράφη από την πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννη Παπαδόπουλο, είναι ο από κοινού σχεδιασμός και ανάπτυξη συνεργειών, στο πλαίσιο της προώθησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Με αιχμή του δόρατος, την εθνική πρόταση «White Dragon» με συντονιστή τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα διερευνηθούν προοπτικές συνεργασίας και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν για τη στήριξη του ελληνικού επιχειρηματικού σχεδιασμού στον τομέα του υδρογόνου και τη συνδυασμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από τις επιχειρήσεις.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα. Αθηνά Χατζηπέτρου τόνισε ότι:

- «Η συμφωνία επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την στρατηγική προσήλωση της HDB στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποδεικνύουμε πως ως η μοναδική αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επενδύσεις, συν-επενδύσεις και νέες συνεργασίες για την προώθηση σημαντικών έργων, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά:

- « Η στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση στην ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών που θα επιταχύνουν τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Το «White Dragon», υπό τον συντονισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα αποτελέσει πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιοποίηση τεχνολογιών υδρογόνου, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου για μια οικονομία με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Το project «White Dragon»

Το «White Dragon» αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, πρωτοποριακού έργου πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία που θα έχει οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και την τοπική και την εθνική οικονομική ανάπτυξη. To «White Dragon» έχει ήδη ενταχθεί στο πρώτο κύμα των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – ΣΕΚΕΕ (Important Project of Common European Interest – IPCEI) στον τομέα της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» και έχει επιλεγεί από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Υδρογόνου ως ένα από τα τέσσερα εμβληματικά έργα «φάρους» («Lighthouse Projects») της Ευρώπης, τα οποία θα υποστηριχτούν και θα προωθηθούν ενεργά λόγω της σημασίας τους και του αντικτύπου τους στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

eep logo