Έξι θεματικές βόλτες στις αγορές της Αθήνας

monastiraki agora 2

«Επιχειρηματικές Διαδρομές» προτείνει το ΙΝΕΜΥ

Το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) είναι το επίσημο επιστημονικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως είναι γνωστό, μελετά και αναλύει σε βάθος τα θέματα του εμπορίου, ώστε να τεκμηριώνει επιστημονικά τις θέσεις της ΕΣΕΕ, αλλά και αναλαμβάνει επιστημονικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ελληνικού εμπορίου.
Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι το έργο των «επιχειρηματικών διαδρομών», συγχρηματοδοτούμενο από ελληνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους. Το ΙΝΕΜΥ εντόπισε και προτείνει στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης 6 βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Καθεμία από αυτές έχει έναν ιδιαίτερο θεματικό χαρακτήρα, αφού συγκεντρώνει πολλά καταστήματα με το ίδιο αντικείμενο. Σε όλες, όμως, μπορεί κανείς να βρει την ομορφιά της Αθήνας, σε χώρους πολιτισμού και πνεύμονες αναψυχής. Αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες όχι μόνο για έναν ωραίο περίπατο, αλλά και για να ανακαλύψει (ή να ξανα-ανακαλύψει) κανείς τη σύγχρονη Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

«Στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι φυσικό το ελληνικό εμπόριο να έχει δοκιμαστεί σκληρά. Όμως παλεύει, εκσυγχρονίζεται, αγωνίζεται –και καταφέρνει μέχρι σήμερα να επιβιώνει. Εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνίας μας, αφού χιλιάδες οικογένειες ζουν από αυτό.
Το ΙΝΕΜΥ –που πάντα προσδίδει επιστημονική προστιθέμενη αξία στις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ- έκανε μία εκτεταμένη μελέτη και εντόπισε 6 εμπορικές διαδρομές, 6 περιπάτους με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Προτρέπουμε τους συμπολίτες μας, να τις περπατήσουν και να τις γνωρίσουν από κοντά. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσουν την πόλη και τις ομορφιές της, μαζί με μια θεματική περιήγηση στα καταστήματά της. Αλλά είναι και για εμάς τους εμπόρους μια καλή ευκαιρία να ξανασυναντήσουμε τους συμπολίτες μας και να καλωσορίσουμε στην πόλη μας τους επισκέπτες της. Να πούμε μια καλημέρα και μαζί το δικό μας ευχαριστώ σε όσους, στηρίζοντας το ελληνικό εμπόριο, στηρίζουν την Ελλάδα.»

Η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ, κα Βάλια Αρανίτου, δήλωσε επίσης:

«Μέσω της σημερινής συνέντευξης τύπου, της αυριανής ημερίδας, των ειδικών εντύπων και της ιστοσελίδας www.agora-athina.gr, οι πολίτες μπορούν να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με αυτές τις 6 βόλτες στις αγορές της Αθήνας. Σε αυτές τις διαδρομές, όλοι μπορούμε να βρούμε 6 καλούς λόγους να στηρίξουμε ιδίως τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Και ταυτόχρονα, 6 αφορμές να δούμε με άλλο μάτι την πόλη μας.»

Κριτήρια χάραξης διαδρομών

 Θεματικός προσδιορισμός, όπως προκύπτει από την ανάλυση της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας.
 Γεωγραφικός προσδιορισμός, όπως προκύπτει από τη χωρική ανάλυση.
 Ύπαρξη συναφών επιχειρήσεων σε γειτνίαση με τους κύριους εμπορικούς κλάδους κάθε διαδρομής.
 Γειτνίαση με ποιότητες του δημόσιου χώρου – πλατείες, πάρκα, άλση – και το δίκτυο Μέσων Σταθερής Τροχιάς.
 Γειτνίαση με πολιτιστικές δραστηριότητες: θέατρο, σινεμά, εκθεσιακοί χώροι.

Βασικά βήματα για το σχεδιασμό των επιχειρηματικών διαδρομών

1. Καθορισμός κριτηρίων
2. Προσδιορισμός ευκλείδειων αποστάσεων
3. Προσδιορισμός πυκνοτήτων επιχειρήσεων
4. Κανονικοποίηση αποτελεσμάτων
5. Επικάλυψη επιπέδων με απόδοση βαρών
6. Ανάλυση ευαισθησίας
7. Ποιοτικός προσδιορισμός των διαδρομών

Βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της μεθοδολογίας, είναι η τεχνολογία των Γεωπληροφοριακών Συστημάτων (ΓΣ).

Πώς ωφελούνται οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν

 προβάλλονται προς όλους τους δέκτες της επικοινωνίας των διαδρομών (καταναλωτικό κοινό)
 γίνονται μέρος ενός ενιαίου συνόλου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
 προβάλλεται συνολικά ως «διαδρομή» η ευρύτερη περιοχή κι αυτό μπορεί να της δώσει πιο έντονη υπόσταση και να προσελκύσει κοινό
 η κάθε επιχείρηση αποκτά μια άτυπη επιπλέον αναγνώριση για τον τομέα στον οποίον δραστηριοποιείται
 η σήμανση στη βιτρίνα από μόνη της μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού
 και βέβαια, για όλα τα παραπάνω η επιχείρηση δεν έχει κανένα κόστος, ούτε καμία υποχρέωση εκτός του να αναρτήσει το αυτοκόλλητο σε εμφανές σημείο.

Θεματικός προσδιορισμός των 6 διαδρομών

 Διαδρομή 1 Ακριβή ένδυση και υπόδηση στο Κολωνάκι
 Διαδρομή 2 Παραδοσιακά τρόφιμα και εστίαση
 Διαδρομή 3 Τουριστικά είδη και ελληνική τέχνη
 Διαδρομή 4 Βιβλιοπωλεία, καταστήματα δίσκων και αφισών
 Διαδρομή 5 Δερμάτινα είδη και υπόδηση
 Διαδρομή 6 Ένδυση και υπόδηση σε προσβάσιμες τιμές στη μεικτή αγορά της Πατησίων / Κυψέλης.


Οι 6 διαδρομές αναλυτικά

1η διαδρομή: Βόλτα για ψώνια
Δεν είναι φυσικά η μόνη περιοχή της πόλης στην οποία μπορεί να κάνει κανείς τα ψώνια του. Ίσως είναι όμως η πιο «επώνυμη». Γιατί στην Αθήνα, όταν λέει κανείς «βόλτα για ψώνια» και μάλιστα για θεωρούμενα ως πολυτελή είδη ένδυσης και υπόδησης, το πρώτο μέρος που εννοεί είναι το Κολωνάκι. Είναι, μάλιστα, μια αγορά που ακόμα μέχρι σήμερα την επισκέπτονται περισσότερο οι Αθηναίοι και λιγότερο οι επισκέπτες της πόλης.
Τα καταστήματα που κυρίως χαρακτηρίζουν τη διαδρομή είναι τα καταστήματα με ρούχα, παπούτσια και δερμάτινα είδη. Ανάμεσά τους και πολλές μπουτίκ γνωστών ξένων οίκων. Επίσης, όμως, μπορεί να βρει κανείς και πολλά καταστήματα με κοσμήματα και ρολόγια, όπως και με καλλυντικά. Όλα αυτά, συνδιαμορφώνουν το χαρακτήρα της διαδρομής.
Ενδεικτικός τρόπος περιήγησης
Ο επισκέπτης που θα προσεγγίσει τη συγκεκριμένη διαδρομή από τη στάση του μετρό Ευαγγελισμός, μπορεί να ξεκινήσει τη βόλτα του από τη συμβολή των οδών Μαρασλή και Πατριάρχου Ιωακείμ και να προσεγγίσει την πλατεία Κολωνακίου (Φιλικής Εταιρείας). Στη συνέχεια, είτε μέσω της Τσακάλωφ, είτε μέσω της Σκουφά, θα συναντήσει την οδό Βουκουρεστίου, από την οποία μπορεί να κατευθυνθεί προς το Σύνταγμα.

2η διαδρομή: Βόλτα στις γεύσεις
Όσο περισσότερο προχωράς από την Ομόνοια προς την Κεντρική Κρεαταγορά και ακόμα πιο μέσα στα στενά, τόσο περισσότερο συναντάς γεύσεις και μυρωδιές από καρυκεύματα, μαγειρέματα, τυροκομικά, κρεατικά, φαγώσιμα κάθε είδους. Εκεί γύρω έκαναν τα ψώνια τους για το φαγητό της ημέρας οι νοικοκυρές της παλιάς Αθήνας. Εκεί κάνουν τα ψώνια τους και σήμερα οι πιο «ψαγμένοι» μάγειρες και μαγείρισσες, αφού επιπλέον μπορούν πια να βρουν και αυθεντικά προϊόντα για έθνικ κουζίνες.
Τα καταστήματα που κυρίως χαρακτηρίζουν τη διαδρομή είναι τα ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, καθώς και οι χώροι εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια) όπου μεταξύ άλλων μπορεί να δοκιμάσει κανείς γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Ανάμεσα σε αυτά, μπορεί να βρει και καταστήματα με φρούτα και λαχανικά, κρέατα, τυροκομικά και αλλαντικά, ψάρια και άλλα θαλασσινά, αρτοσκευάσματα αλλά και ποτά.
Ενδεικτικός τρόπος περιήγησης
Ο επισκέπτης που θα προσεγγίσει τη διαδρομή από τη στάση του μετρό Ομόνοια, μπορεί να ξεκινήσει τη βόλτα του από τη συμβολή των οδών Αθηνάς και Σοφοκλέους και να κινηθεί προς τη Σταδίου μέχρι το ύψος της Φιλοποίμενος, όπου θα στρίψει δεξιά περνώντας κοντά στην Κεντρική Κρεαταγορά Αθήνας. Στο σημείο που θα συναντήσει την Ευρυπίδου, μπορεί να κινηθεί δεξιά ακολουθώντας την οδό μέχρι το ύψος της Διπλάρη, όπου ακολουθώντας την θα συναντήσει την κάθετο οδό Θεάτρου μέχρι τη Σωκράτους. Εκεί μπορεί να επιλέξει αν θα κινηθεί αριστερά ή δεξιά, ώστε να ακολουθήσει μία από τις κάθετες οδούς Αρμοδίου ή Αριστογείτονος μέχρι την Αθηνάς.

3η διαδρομή: Βόλτα για δώρα
Δώρα μπορεί, φυσικά, να αγοράσει κανείς από οποιαδήποτε αγορά της Αθήνας. Αν θέλει, όμως, να βρει συγκεντρωμένες επιλογές για δώρα με πιο έντονη ελληνική ματιά, και μάλιστα από την οπτική γωνία της λαϊκής τέχνης, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί τα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας. Είναι μια περιοχή που θεωρείται ότι έχει έντονο τουριστικό χαρακτήρα. Όλο και περισσότερο εδώ και χρόνια, όμως, αναπτύσσονται περισσότερο τα πιο ελκυστικά στοιχεία αυτού του χαρακτήρα και δίπλα σε αυτά αναδεικνύονται ξανά και τα αυθεντικά στοιχεία της περιοχής, που αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τουρίστες και επισκέπτες, αλλά και για γηγενείς Αθηναίους.
Τα καταστήματα που κυρίως χαρακτηρίζουν τη διαδρομή είναι τα καταστήματα με είδη ελληνικής τέχνης, παραδοσιακά κοσμήματα και τουριστικά είδη. Γενικότερα, βέβαια, υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα.
Ενδεικτικός τρόπος περιήγησης
Ο επισκέπτης που θα προσεγγίσει τη διαδρομή από τη στάση του μετρό Ακρόπολη, μπορεί να ξεκινήσει τη βόλτα του από την αρχή της οδού Ανδριανού και να κατευθυνθεί προς το Μοναστηράκι. Στη συμβολή των οδών Ανδριανού και Αιόλου, ο επισκέπτης μπορεί να στρίψει δεξιά και να συνεχίσει στην οδό Πανδρόσου όπου και θα συναντήσει αρκετά μαγαζιά με κοσμήματα. Όταν φτάσει στην πλατεία Μοναστηρακίου, μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή από την οδό Ηφαίστου.

4η διαδρομή: Βόλτα για βιβλία & μουσική
Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο η πόλη, ως ζωντανός οργανισμός, διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά της. Αυτό έγινε και στην Αθήνα. Κι ένα παράδειγμα είναι αυτή η διαδρομή, όπου μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα πολλά βιβλιοπωλεία της πόλης. Σαν μια διαδρομή του πνεύματος, που ξεκινά από την πλατεία Εξαρχείων και καταλήγει στις παρυφές της πλατείας Κολωνακίου –δυο πλατείες με έντονο στίγμα, ιστορικά αλλά και στη σύγχρονη ζωή της πόλης.
Τα καταστήματα που κυρίως χαρακτηρίζουν τη διαδρομή είναι, όπως είναι προφανές, τα βιβλιοπωλεία. Δίπλα σε αυτά, όπως είναι λογικό ίσως να γίνει σε μια διαδρομή του πνεύματος, αναπτύχθηκαν και δισκοπωλεία, καταστήματα που απευθύνονται στους φίλους της μουσικής αλλά και του κινηματογράφου πλέον. Και μάλλον για να μην μείνει καμία ηλικιακή κατηγορία χωρίς ενδιαφέρον, συναντά κανείς και αρκετά καταστήματα παιχνιδιών, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα προσπαθούν να ξεφύγουν από την πεπατημένη.
Ενδεικτικός τρόπος περιήγησης
Ο επισκέπτης που θα προσεγγίσει τη διαδρομή από τη στάση του μετρό Ομόνοια, προτείνεται να κινηθεί κυκλικά. Μπορεί να ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου και να κινηθεί ανατολικά επί της Πανεπιστημίου μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου και θα στρίψει αριστερά ακολουθώντας την οδό μέχρι την Ακαδημίας. Εκεί μπορεί να στρίψει δεξιά στο ύψος της Ασκληπιού. Ανεβαίνοντας την Ασκληπιού προς τη Λ.Αλεξάνδρας, η διαδρομή προσφέρει πληθώρα καταστημάτων. Η οδός Σόλωνος είναι ο δρόμος που κατεξοχήν συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό βιβλιοπωλείων. Προς το τέλος της οδού Σόλωνος, συναντάται ξανά κάθετη η οδός Θεμιστοκλέους.

5η διαδρομή: Βόλτα για παπούτσια & δερμάτινα
Η βόλτα αυτή είναι η πιο «κλασική» βόλτα στα μαγαζιά που μπορεί να κάνει κανείς στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή είναι η περιοχή στην οποία άνοιξαν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα της σύγχρονης ζωής της πόλης, ήδη από τον 19ο αιώνα, τα οποία απευθύνονταν στη δημιουργούμενη τότε αστική τάξη. Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου και στο Μοναστηράκι μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, αλλά η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται μάλλον στα υποδήματα και τα δερμάτινα είδη. Επίσης, όμως, μπορεί να βρει κανείς και πολλά καταστήματα με κοσμήματα και ρολόγια, όπως και με καλλυντικά. Όλα αυτά, συνδιαμορφώνουν το χαρακτήρα της διαδρομής.
Ενδεικτικός τρόπος περιήγησης
Ο επισκέπτης που θα προσεγγίσει τη διαδρομή από τη στάση του μετρό Σύνταγμα, μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή της Ερμού και να κατηφορίσει με κατεύθυνση προς το Μοναστηράκι. Αρκετά εμπορικά καταστήματα βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού Ερμού, στις παράλληλες Μητροπόλεως και Καραγιώργη Σερβίας. Όταν προσεγγίσει την πλατεία Μοναστηρακίου μπορεί είτε να επισκεφτεί την παραδοσιακή αγορά υποδημάτων και δερμάτινων ειδών στην Ηφαίστου, είτε να συνεχίσει την επίσκεψη από τα δρομάκια της γειτονιάς του Ψυρρή και να συναντήσει λιγότερα γνωστά και προβεβλημένα καταστήματα.

6η διαδρομή: Βόλτα στην Πατησίων
Περπατώντας κανείς στην οδό Πατησίων, που ξεκινά από την Ομόνοια και φτάνει στα Πατήσια, αλλά και στη γειτονική της Κυψέλη, μπορεί να νιώσει ότι περπατά εκεί που συναντιούνται δύο πόλεις: Η Αθήνα των περασμένων δεκαετιών, ιδίως από τη δεκαετία του ‘50 ως τις αρχές του ΄80, όπου εκεί αναπτυσσόταν η μεσοαστική τάξη, με τη σημερινή Αθήνα με την έντονη παρουσία στην περιοχή μεταναστευτικών ομάδων. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης προσπαθεί ακόμα να βρει την ισορροπία του, για να γίνει ελκυστικό μέσα από τη σύνθεση και τον πιο προσιτό εμπορικό χαρακτήρα.
Τα καταστήματα που κυρίως βρίσκει κανείς στη διαδρομή είναι καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, δερμάτινα είδη και αξεσουάρ. Η Πατησίων, άλλωστε, είναι ο δρόμος με καταγεγραμμένη τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κλάδο της ένδυσης στο κέντρο της Αθήνας (21% του συνόλου). Επίσης, όμως, μπορεί να βρει κανείς και πολλά καταστήματα με καλλυντικά και λιγότερα καταστήματα με κοσμήματα και ρολόγια. Όλα αυτά, συνήθως σε αρκετά προσιτές τιμές, συνδιαμορφώνουν το χαρακτήρα της διαδρομής.
Ενδεικτικός τρόπος περιήγησης
Ο επισκέπτης, με αφετηρία την στάση του ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας, μπορεί να κατευθυνθεί επί της Πατησίων μέχρι το ύψος της Αγίου Μελετίου, όπου και θα συναντήσει σημαντικό αριθμό καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και πολλών άλλων ειδών λιανικής πώλησης. Μπορεί να συνεχίσει την επίσκεψη του στη Φωκίωνος Νέγρη, κυρίως μέχρι το ύψος της Δροσοπούλου, όπου και θα ανακαλύψει μια πολύ ενδιαφέρουσα μικτή γειτονιά της Αθήνας.

* πιο αναλυτικές πληροφορίες για τις διαδρομές, Καθώς και τους χάρτες τους, μπορεί κανείς να βρει στα ενημερωτικά έντυπα και την ιστοσελίδα www.agora-athina.gr

eep logo