Οπαδική βία: Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη

opadikh via panel

Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής -Άμεση εκδίκαση των υποθέσεων

Μία σειρά διατάξεων, που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Οπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα “ παράθυρα” του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακκεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικου αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιτότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, όπως ανέφερε, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών. Μεταξύ αυτών, ότι κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου, ώστε οι ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο μελών της λέσχης και τη δράση τους. Το μητρώο μελών θα είναι ψηφιακό και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ άδεια της λέσχης θα ανακαλείται αν ασκηθεί σε τουλάχιστον δύο μέλη της δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με οπαδική βία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ακόμη ότι θα αποαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων σε θύρες που φιλοξενούνται οργανωμένοι οπαδοί. Η είσοδος σε αυτές θα γίνεται αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας και θα επιτρεπται μόνο στους νόμιμους κατόχους τους. Σε περίπτωση παράβασης, οι ποινές θα είαι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι αναστολή λειτουργίαε της συγκεκριμένης θυρας.

Ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε επίσης τη διεξαγωγή την Πέμπτη (24/2) διευρυμένης σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα μόνο μέσω συντονισμένης δράσης».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς εξαιρέσεις. “ Ο χουλιγκανισμός είναι μία παγκόσμια μάστιγα, μία θλιβερή πανδημία, που είναι αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων. Οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας κυβέρνηση, κόμματα, ομάδες, αθλητικοί παράγοντες. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο απέναντι στη βία», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την άμεση σύλληψη όλων των εμπλεκόμενων στη δολοφονία του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη. «Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκλεισαν 67 σύνδεσμοι χούλιγκαν όλων των ομάδων, σε όλη τη χώρα και έγιναν 17 συλλήψεις.

«Η μάχη κατά του χουλιγκανισμού είναι συνεχής, μέσα και έξω από το γήπεδο, αλλά χρειαζεται η συνεργασία όλων», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία της Αστυνομίας με τη νέα διοίκηση της ομοσπονδίας μπάσκετ και τις τέσσερις ΚΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ. Προμηθέας), που διασφάλισε την απρόσκοπτη διεξαγωγή του final-4 του κυπέλλου στο Ηράκλειο.

Γ. Οικονόμου: Μηδενική ανοχή σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά

Ο κ. Οικονόμου, κατά την έναρξη της ενημέρωσης σημείωσε ότι κεντρική προτεραιότητα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που ανακοινώνονται αυτή τη στιγμή, είναι η αρχή μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo