G20: Ενίσχυση των μεθοριακών ελέγχων

antalya g20 2015

«Παγκόσμιο πρόβλημα το μεταναστευτικό»

Οι ηγέτες της G20 συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων, μετά και τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Οι επικεφαλής της Ομάδας των 20 οικονομικά πιο προηγμένων χωρών του πλανήτη, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως «αποτρόπαιες» τις επιθέσεις στη Γαλλία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Παράλληλα, οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Παγκόσμιο πρόβλημα το μεταναστευτικό»

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο ανακοίνωσης, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο και όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης, μέσω της αποδοχής των προσφύγων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρώπη και η Τουρκία, που επηρεάζονται περισσότερο από το προσφυγικό, πιέζουν ώστε η G20 να αναγνωρίσει το θέμα ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, γεγονός που θα βοηθούσε τουλάχιστον οικονομικά, παρά την αντίθεση από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

«Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται με αυτήν, μεταξύ άλλων μέσω της επανεγκατάστασης των προσφύγων, άλλων μορφών υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες να βρίσκουν τα προς το ζην», αναφέρει το προσχέδιο.

tovima.gr

eep logo