Σύριζα εναντίον Σύριζα για το Ελληνικό

elliniko aerodromio



Εμφύλιος που γίνεται αισθητός, κατά βάση, μέσω ανακοινώσεων και επιστολών έχει ξεσπάσει στο ΣΥΡΙΖΑ (και) για το μεγάλο έργο της αξιοποίησης της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο Ελληνικό, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής Χρήστος Καπάταης συνόδεψε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικό Α.Ε. με μία επιστολή μέσω της οποίας δηλώνει την αντίθεσή του στην αξιοποίηση της έκτασης. Όπως αναφέρει, η παράταξή του Δύναμη Ζωής με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, έχει ως πάγια θέση της τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού στον χώρο με ήπια ανάπτυξη, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

"Η διοικούσα παράταξη της Περιφέρειας Αττικής "Δύναμη Ζωής" θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις” σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις, αρχές Οκτωβρίου, από το βήμα της Βουλής του υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος είχε σημειώσει ότι η μόνη πραγματικά καλή λύση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται, είναι η μετατροπή του σε πάρκο, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πολυτεχνείου.

Ακόμη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε, προ ημερών, την αντίθεσή της στην διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία του υποτιθέμενου διαγωνισμού όσο και το προσχέδιο σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή είναι "παράνομη και νομικά διάτρητη”.

"Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού είναι αναγκαία προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Αττικής με κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά. Καταγγέλλουμε και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός και βέβαια δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο και την πολιτική σκοπιμότητα της Κυβέρνησης για την τοποθέτηση στο νέο Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε. μνημονιακών προσώπων που έχουν υπηρετήσει πιστά και τυφλά το προηγούμενο νεοφιλελεύθερο καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ” σημειώνεται.

Κύκλοι της αγοράς, δυσκολεύονται να νοηματοδοτήσουν το σκοπό των συγκεκριμένων διατυπώσεων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η παραχώρηση του Ελληνικού θα προχωρήσει με ανάδοχο την εταιρεία ανάπτυξης Lamda Development, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής που έχει προκύψει μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Και τη στιγμή που οι τοποθετήσεις στην Ελληνικό αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης.

Νέα διοίκηση στην Ελληνικό Α.Ε.

Την ίδια στιγμή, από την περασμένη Δευτέρα τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε., με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο τη Νανά Σπυροπούλου. Η νέα επικεφαλής είναι δημοτική σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη του Γιώργου Καμίνη, ενώ έχει θητεύσει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Επίσης, μέλος του δ.σ. της εταιρείας έχει τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος που με χθεσινή απόφασή του-που προέκυψε από διαλογική συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου- τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της έκτασης.

"Θεωρούμε απόλυτα θετική την απόφαση της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως αυτή καθορίζεται από την σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ανάδοχο εταιρεία” σημειώνεται στην απόφαση του δ.σ. του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ένας χρόνος

Η νέα διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να "τρέξει” με ταχύτερους ρυθμούς το project Ελληνικό για το οποίο ο χρόνος στερεύει. Και αυτό διότι απομένει ακριβώς ένας χρόνος-από τη διετία που έχει οριστεί με αφετηρία τον Νοέμβριο του 2014- για την υλοποίηση των ενεργειών που απαιτούνται για να παραδοθεί η έκταση στον ανάδοχο προς αξιοποίηση.

Μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να λάβει χώρα μία σειρά "αναβλητικών αιρέσεων". Πρόκειται για την επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης, την κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και την έγκρισή του δια προεδρικού διατάγματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και να διενεργηθεί ανεξάρτητος δημόσιος διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

Σχετικά με το ΣΟΑ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, η έγκρισή τους γίνεται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος και Υποδομών, ύστερα από γνώμη του οικείου πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εάν γίνουν πράξη τα παραπάνω, τότε τον Νοέμβριο του 2016, θα πραγματοποιηθεί το οικονομικό κλείσιμο, δηλαδή, η μεταβίβαση των μετόχων της Ελληνικό Α.Ε., η πληρωμή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και η καταβολή εγγυητικής επιστολής υπολοίπων δόσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα plan b ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο της αποχώρησης του αναδόχου από τη διαδικασία.

πηγή: capital.gr

eep logo