Το μυστήριο Κάρμεν Μόλα αποκαλύφθηκε με το βραβείο Planeta

karmen mola vraveio planeta

Ένα εκατομμύριο ευρώ το χρηματικό έπαθλο

Ένα εκατομμύριο ευρώ και ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ισπανικής λογοτεχνίας λύθηκε: με το βραβείο Planeta τιμήθηκε χθες, Παρασκευή, το μυθιστόρημα «La Bestia» και αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της Κάρμεν Μόλα, της αινιγματικής υπογραφής πίσω από την οποία κρύβονται στην πραγματικότητα τρεις άνδρες συγγραφείς.

Το βραβείο αυτό, που είναι το σημαντικότερο της ισπανικής λογοτεχνίας, συνοδεύεται φέτος από ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα, καθώς ο νικητής αυτού του 70ου βραβείου Planeta θα λάβει ένα εκατομμύριο ευρώ. Περισσότερα δηλαδή απ' όσα έλαβαν αυτοί που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (περίπου 980.000 ευρώ), με το British Booker Prize (59.000 ευρώ) ή με το γαλλικό Goncourt, ο νικητής του οποίου παίρνει μια συμβολική επιταγή των 10 ευρώ.

Το βραβείο επέτρεψε επίσης να αποκαλύφθεί η ταυτότητα της Κάρμεν Μόλα, ψευδωνύμου με το οποίο έχει κυκλοφορήσει μια τριλογία επιτυχημένων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Πίσω από το όνομα αυτό κρύβονται τρεις συγγραφείς, ο Χόρχε Ντίαθ, ο Αγκουστίν Μαρτίνεθ και ο Αντόνιο Μερθέρο, και όχι μια Μαδριλένα γεννημένη το 1973 και μητέρα τριών παιδιών, όπως δηλωνόταν μέχρι τώρα, αποκάλυψε ο Χόρχε Ντίαθ.

«Πίσω από το όνομα της Κάρμεν Μόλα δεν υπάρχει, όπως σε όλα τα ψέματα που είπαμε, μια καθηγήτρια λυκείου, αλλά τρεις συγγραφείς, τρεις σεναριογράφοι και τρεις φίλοι (...), που μια μέρα, πριν από τέσσερα χρόνια, είχαν την τρελή ιδέα να συνδυάσουν τα ταλέντα τους για να γράψουν μαζί μια ιστορία», εξήγησε ο Χόρχε Ντίαθ αφού έλαβε το βραβείο.

«Αυτή η ιστορία είχε επιτυχία και έφερε μια άλλη, μια άλλη, μια άλλη... και στο τέλος μας έφερε εδώ απόψε», πρόσθεσε.

Το «La Bestia» εκτυλίσσεται στη Μαδρίτη του 1834, κατά την κορύφωση της επιδημίας της χολέρας, και αφηγείται την ιστορία ενός δημοσιογράφου, ενός αστυνομικού και ενος κοριτσιού που επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο ενός κύματος φόνων στις λαϊκές τάξεις.

Αριθμός ρεκόρ 654 έργων συναγωνίσθηκαν φέτος για το Planeta, προερχόμενα κυρίως από την Ισπανία (389) και χώρες της λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή (41) και το Μεξικό (39).

Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό περιλαμβάνονται νομπελίστες, όπως ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Γιόσα και ο Ισπανός Καμίλο Χοσέ Θέλα, καθώς και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο Εδουάρδο Μεντόθα ή ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα.

 

eep logo