Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική η ελληνογαλλική συμφωνία

mitsotakis blue

Σε νέα ρότα η Ελλάδα

"Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα. Δεν απειλεί, αλλά και δεν απειλείται. Αντίθετα διευρύνει τις συμμαχίες της…Και καλώ τους βουλευτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην ψηφοφορία. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Το μήνυμα από τη Βουλή, πρέπει να είναι ενότητας και εθνικής ευθύνης. Η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας".

Με αυτήν την αποστροφή-μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής και στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, ανέδειξε την ισχυρή προστιθέμενη αξία που έχει για την άμυνα και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας η συγκεκριμένη "ιστορική" όπως τη χαρακτήρισε κίνηση. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει την αρνητική στάση της Κουμουνδούρου, θέτοντας άπαντες εντός της Ολομέλειας προ των ευθυνών τους. "Κ. Τσίπρα, απευθύνομαι σε εσάς. Σας καλώ ευθέως να αναθεωρήσετε την αρνητική στάση σας. Μην κάνετε το λάθος που κάνατε στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Το "παρών" σημαίνει "απών" από το εθνικό μέτωπο", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, που επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση. "Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή σύμμαχος δε βρέθηκε στο πλάι της Πατρίδας μας", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. "Από το χθεσινό "όχι" στις γραβάτες, πήγατε στο "όχι" στις φρεγάτες…Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να αμφισβητεί την ιστορική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Πρόκειται για μία ασπίδα προστασίας μας, απέναντι σε απειλές, που προέρχονται από χώρες που τυπικά είναι σύμμαχοί μας. Είναι μία προβολή σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο…", συμπλήρωσε.

Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε:

  • Είναι μία συνθήκη που αναβαθμίζει τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. Και η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική. Η ψήφισή του θα σημαίνει τη θωράκιση της πατρίδας μας, αλλά και το πρώτο βήμα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Αυτή η πολυεπίπεδη διάσταση κάνει τη συμφωνία πρωτοπόρα. Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτή είναι μία ισχυρή ρήτρα. Σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της την ισχυρότερη δύναμη της ηπείρου μας.
  • Σήμερα η συμφωνία γίνεται πραγματικότητα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η νέα σχέση πλαισιώνεται με την προσθήκη τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Μπελαρά. Είναι πλοία που αποτελούν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού. Η τιμή των φρεγατών ήταν μικρότερη. Εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία και διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Δεν υπάρχει άμυνα, χωρίς ισχυρή οικονομία. Όποιος αμφισβητεί την προμήθεια των νέων σκαφών, ναυαγεί στα απόνερα των αντιφάσεών του. Έχουμε αφήσει πίσω μας την πολιτική της εξοπλιστικής εγκατάλειψης. Η πρώτη φρεγάτα θα πλεύσει στη Σαλαμίνα μας εντός του 2025.
  • Όλα αυτά δεν υπήρχαν μέχρι χθες. Υπάρχουν τώρα. Μαζί με τα 24 Ραφάλ, τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν στην Τανάγρα μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα υπάρχουν οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχουν σχήματα κοινής δράσης με το Ισραήλ. Και η επικείμενη επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια. Άμυνα και διπλωματία είναι οι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας.
  • Μέχρι τώρα τέτοιες εγγυήσεις από το Παρίσι, δεν είχαν λάβει άλλες πρωτεύουσες. Πλην του Βερολίνου. Στο εξής θα τις έχει και η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα άλλα, η συμφωνία:

  • Επισφραγίζει τη στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Γαλλία.
  • Αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή.
  • Ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας, με την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών.
  • Περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας σημαίνει και την επιχειρησιακή ενίσχυση της χώρας μας, η οποία, μετά τα 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale, αποκτά και τις υπερσύγχρονες Belhara, "κλειδώνοντας", ουσιαστικά, το Αιγαίο. Οι γαλλικές φρεγάτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν σημείο υπεροχής.

Εξοπλισμένες με το κορυφαίο ραντάρ "SeaFire" και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους "ASTER 30", οι φρεγάτες Belhara, που θα ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο τα επόμενα χρόνια, προσφέρουν αεράμυνα περιοχής σε αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων, παρέχοντας και αντιβαλλιστική προστασία. Οι φρεγάτες διαθέτουν, ταυτόχρονα, κορυφαίες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, χάρη στο πρωτοπόρο sonar "CAPTAS-4".

capital.gr

eep logo