Τσίπρας: Τα Λιπάσματα στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

tsipras vouli

Με μια εντυπωσιακή κίνηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση υπέρ των τοπικών διεκδικήσεων στη σοβούσα διαμάχη περί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Λιπασμάτων εν όψει της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον της Βουλής, στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Λιπασμάτων θα παραχωρηθεί στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετά από νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή.

Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί ένα πολιτικό «ισοδύναμο» απέναντι στην παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ, πολιτική στην οποία είχε αντιταχθεί σφόδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση συνιστά μια νίκη – όχι καθοριστική, αλλά συμβολική – του υπουργού Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα στο άτυπο μπρα-ντε-φερ που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ για το αν και τι θα εξαιρεθεί από την παραχώρηση του ΟΛΠ και της λιμενικής του ζώνης.

Αν και η δια νομοθετικής απόφασης παραχώρηση εκτάσεων της λιμενικής ζώνης στην ΟΛΠ ΑΕ μπορεί να αναιρεθεί με ένα νέο νομοθέτημα σαν κι αυτό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, παραμένει προβληματική η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την ισχύ και αξιοπιστία του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού για άλλης αξίας εταιρεία έχουν κληθεί να καταθέσουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι Όμιλοι και άλλη τελικά αξία θα έχει η ΟΛΠ ΑΕ μετά την «αφαίρεση» από την περιουσία της μια αντικειμενικά σημαντικής εκτάσεως όπως είναι αυτή των Λιπασμάτων.
Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι με μια τέτοιου τύπου εξαίρεση που οδηγεί σε απομείωση της περιουσίας της εταιρείας, οποιοσδήποτε μέτοχος της εισηγμένης στο ΧΑ ΟΛΠ ΑΕ, νομιμοποιείται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της διοίκησης της εταιρείας. Βεβαίως πάντα η πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να θωρακίσει νομικά τις αποφάσεις της διοίκησης – κυβέρνησης, αλλά οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις «στο παρά πέντε», μόνο την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης προς τους επενδυτές δεν υπηρετούν.

Pin It

eep logo