Silver Award για την εφαρμογή Missing Alert App της COSMOTE για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

missing alert

Διάκριση στα Hellenic Responsible Business Awards 2021

H εφαρμογή Missing Alert App, που σχεδίασε και ανέπτυξε η COSMOTE για λογαριασμό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τιμήθηκε με silver award στα Hellenic Responsible Business Awards 2021, στην Ενότητα «Τεχνολογία για το κοινό καλό - CSR apps».

Τα βραβεία τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του ΣΕΒ, και για έκτη συνεχή χρονιά, βράβευσαν τις εταιρείες που προωθούν τις αξίες της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και επενδύουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το Missing Alert App είναι μία δωρεάν προηγμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν, σε πραγματικό χρόνο, στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων συνανθρώπων μας, αλλά και να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα - παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης - διευρύνοντας έτσι τον κοινωνικό κύκλο αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς στο πλαίσιο των Hellenic Responsible Business Awards, η εφαρμογή Missing Alert App, που σχεδίασε και υλοποίησε για εμάς η COSMOTE, έλαβε μια άκρως τιμητική διάκριση για ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία εντοπισμού παιδιών ή ενηλίκων: το Missing Alert App. Χάρη στη νέα αυτή εφαρμογή, μπορούμε όλοι, απολύτως δωρεάν να συμβάλλουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού παιδιών ή ενηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν εξαφανιστεί. Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα, καθώς σε κάθε εξαφάνιση ο χρόνος είναι το βασικότερο κριτήριο για να εντοπιστεί και να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του το παιδί ή ο ενήλικας που αγνοείται. Η συγκεκριμένη διάκριση μάς τιμά και επισφραγίζει τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο όλοι μας να κατεβάσουμε στο κινητό μας το Missing Alert App συμμετέχοντας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.»

Σύμφωνα με τον Απολογισμό Έργου, το Α’ εξάμηνο 2021 στον άξονα της Εξαφάνισης «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
● Στήριξε 194 παιδιά & 38 ενήλικες
● Δέχτηκε 7.190 κλήσεις στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»
● Για 3 παιδιά ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός AMBER ALERT για τις εξαφανίσεις ανηλίκων
● Για 34 ενήλικες ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός MISSING ALERT για τις εξαφανίσεις ενηλίκων από 18 έως 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου.Επιπλέον, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» σημειώθηκε αύξηση:
● 19,75% στις κλήσεις που διαχειρίστηκε
● 12,96% στον αριθμό των παιδιών που εξαφανίστηκαν
● 52,00% στον αριθμό των ενηλίκων που εξαφανίστηκαν.

Σχετικά με την εφαρμογή Missing Alert App

Η ιδέα του Missing Alert App ξεκίνησε από το Hackathon, τον εσωτερικό διαγωνισμό καινοτομίας της COSMOTE, από μία ομάδα νέων ανθρώπων, που είχαν οι ίδιοι βίωμα εξαφάνισης στην οικογένειά τους. Η εταιρεία ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του App, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε θέματα εξαφανίσεων.

Την εφαρμογή διαχειρίζεται αποκλειστικά η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία διοχετεύει τις πληροφορίες των χρηστών στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς και σε άλλους θεσμικούς συναρμόδιους φορείς για τη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης στην Ελλάδα.

Κατεβάζοντας το app στο κινητό τους οι χρήστες μπορούν:
● Να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις τρέχουσες εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων καθώς και για την εξέλιξή τους.
● Να βοηθούν το έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρέχοντας πληροφορίες για κάποια υπόθεση, όπου και αν βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, μέσω chat ή τηλεφώνου.
● Nα κάνουν αναζήτηση περιστατικών εξαφάνισης βάσει διαφορετικών κριτηρίων (πχ. ημερομηνία εξαφάνισης).
● Να κοινοποιούν περιστατικά εξαφάνισης, μέσω των προσωπικών τους social media, κινητοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και άλλους εθελοντές.
● Να προστατεύουν οικεία τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους - μέσω του app - ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

eep logo