Νορβηγικό ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα

ape ependyseis

Διαδικτυακό επενδυτικό σεμινάριο από την Enterprise Greece και την RYSTAD Energy


Το ενδιαφέρον νορβηγικών εταιρειών για επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα, στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καταγράφηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακού, επενδυτικού σεμιναρίου, το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021.

Το webinar διοργάνωσε η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου) και η εταιρία RYSTAD Energy, με την υποστήριξη της νορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα και της ελληνικής Πρεσβείας στο Όσλο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι 54 επιχειρήσεων και φορέων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις, από εταιρίες του εξωτερικού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με σύντομη παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής. Κατά τη διάρκεια του webinar τοποθετήσεις έγιναν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο και τον VP Renewables Solutions της Rystad Energy, Vegard Vollset. Επίσης, τις εμπειρίες τους μετέφεραν με ομιλίες τους και δύο εκπρόσωποι εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας. Ο Segment Leader Offshore Wind της DNV, Peter Brun και ο Founder και CEO της Ocean Sun, Dr. Børge Bjørneklett.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής ανέφερε ότι: «Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, απελευθερώνοντας την αγορά και προσελκύοντας νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Ελλάδα εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη Πράσινη Συμφωνία -- μια από τις πιο φιλόδοξες στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση όλων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη έως το 2028, καθώς και το διπλασιασμό της συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος σημείωσε πως: «Η Ελλάδα παραμένει ένας πολλά υποσχόμενος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας επιχειρηματικής αβεβαιότητας, λόγω πανδημίας. H Enterprise Greece συνεχίζει να καταγράφει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού κλάδου, όπου νέες επενδύσεις αξίας άνω των 44 δισ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται να πραγματοποιηθούν στην χώρα μας την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (2020-2030), του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI's)».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo