Ημερίδα για το τρένο ως όχημα πολιτισμού και αειφορίας

treno 2606 salonique a monastir

Ιστορίες στις ράγες από 199 καλλιτέχνες

Είναι δυνατή η δημιουργία μιας σιδηροδρομικής πολιτιστικής γραμμής;
Σ’ αυτή την ερώτηση θα επιχειρήσει να απαντήσει η επιστημονική ημερίδα «Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου: Μνήμη, Μνημεία και Αειφορία», που οργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 στις 19.00-21.30 στο Νέο Μουσείο των Αιγών.

«Το 1891 εγκαινιάστηκε ο σιδηρόδρομος που συνέδεε την Θεσσαλονίκη με τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα και το Μοναστήρι. Το τρένο έγινε η πύλη στον κόσμο, ο δρόμος της προόδου, η ελπίδα της ανάπτυξης και όπως δείχνουν οι ιστορικές εξελίξεις, ανταποκρίθηκε άριστα σε όλα αυτά. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, το τρένο στην περιοχή μας έχει απαξιωθεί και σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί», σημειώνει η συντονίστρια της ημερίδας Αγγελική Κοτταρίδη, αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επιστημονική ημερίδα είναι η ιστορική σημασία του σιδηροδρόμου που συνέδεσε τις μακεδονικές πόλεις, η αρχιτεκτονική και μνημειακή αξία των σταθμών και του δικτύου, πώς μπορούν να διατηρηθούν και να προστατευθούν τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις και να ξαναζωντανέψουν και κυρίως, αν μπορεί το τρένο, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, να αποδειχθεί όχημα πολιτισμού και αειφορίας.

Στόχος των διοργανωτών είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση ώστε να αποτελέσει το τρένο μέσο κινητικότητας μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων. Να υπάρξουν ειδικά δρομολόγια, μια πολιτιστική διαδρομή, ώστε αφενός να συνδεθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, αφετέρου να αξιοποιηθούν τα κτίρια των σιδηροδρομικών σταθμών. Από τον σταθμό της «Ξεχασμένης» -που φαίνεται πραγματικά να ξεχάστηκε- μέχρι τον σταθμό της Βέροιας, κτίρια του 1891, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του προ-προηγούμενου αιώνα...

«Στην ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, θα διερευνηθεί η δυνατότητα επανάχρησης του συγκεκριμένου δικτύου στο πλαίσιο της διασύνδεσης - τουριστικής ανάδειξης των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων των Αιγών (μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), της Βέροιας, της Νάουσας (αρχαιολογικός χώρος Μίεζας, όπου το αρχαίο Γυμνάσιο στο οποίο ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες που έγιναν ηγέτες της Ελληνιστικής Οικουμένης) και της Έδεσσας που βρίσκονται στην τροχιά του σιδηροδρόμου», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

«Να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία της γραμμής, η οποία θα λειτουργήσει ως ένας προαστιακός σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Λιόλιος, δικηγόρος- συγγραφέας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του.

treno stathmos veroia

Ιστορίες στις ράγες από 199 καλλιτέχνες

Μία μέρα πριν από την ημερίδα, στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια επετειακή δράση για τα 130 χρόνια σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Μοναστηρίου, με πρωτοβουλία του κ. Λιόλιου.

Η δράση -που δουλεύτηκε στην περίοδο του σκληρού lockdown, από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τώρα- «κλείνει» μέσα της 130 χρόνια σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Μοναστηρίου, 219 χιλιόμετρα αφήγησης, 9 πόλεις, 9 σιδηροδρομικούς σταθμούς, 9 καλλιτεχνικά σχήματα, με 199 καλλιτέχνες να αφηγούνται ιστορίες στις ράγες. Θέατρο, μουσική, χορός, περφόρμανς και εικαστικές δημιουργίες σε μια μοναδική ταυτόχρονη πρωτότυπη δράση, η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί και από το υλικό θα δημιουργηθεί μια ταινία.

Στο μεταξύ, στις 25 Ιουνίου, κυκλοφορεί το βιβλίο του κ. Λιόλου «Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα - Η σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας», το οποίο θα παρουσιαστεί στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας στις 30 Ιουνίου 2021.
Μαζί με τη βιβλιοπαρουσίαση θα εγκαινιαστεί και η φωτογραφική έκθεση «Όταν ήρθε ο σιδηρόδρομος», με φωτογραφίες από την αρχή της λειτουργίας του σιδηροδρόμου στην περιοχή 19ος- αρχές 20ου που οργανώνει η ΕΦΑ Ημαθίας μαζί με το Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστος Καλεμκερής.

eep logo