Τείχος ανοσίας: Το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού!

emvoliastiko tzaneio

3.136.791 εμβολιασμοί έως την Δευτέρα του Πάσχα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα, καθώς μετά την ανάπαυλα της Κυριακής του Πάσχα, από την Δευτέρα άρχισε και πάλι το εμβολιαστικό πρόγραμμα- το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα με την οικοδόμηση ενός πρώτου ισχυρού τείχους ανοσίας.

Έως την Δευτέρα του Πάσχα (3/5) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.136.791 εμβολιασμοί.

Την 1η δόση είχαν κάνει τουλάχιστον 2.191.460 πολίτες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουμε στο ορόσημο του 1 εκατομμυρίου πολιτών που τους έχουν χορηγηθεί και οι δόσεις των εμβολίων (τώρα είμαστε στους 945.331).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε έως το τέλος του Ιουνίου στα 4,5 με 5 εκατ. εμβολιασμούς, κάτι που θα σημαίνει ότι θα έχει εμβολιαστεί -έστω με μια δόση- πάνω από το 50% των ενήλικων πολιτών της χώρας (είναι περίπου 8,7 εκατ.).

Αυτό σημαίνει ότι θα έχει οικοδομηθεί το πρώτο τείχος ανοσίας και θα μπαίνουμε στην καρδιά του θέρους με μεγαλύτερη συλλογική θωράκιση.

«Το κάνεις και τελειώνεις»

Είναι δε άξιο αναφοράς ότι οι πολίτες δεν σταμάτησαν να εμβολιάζονται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που προτίμησαν να εμβολιαστούν χθες, Δευτέρα του Πάσχα.

«Δεν με πειράζει ότι ήταν αργία, ίσα ίσα ξεκουράστηκα, αυτό δεν έχει ούτε ώρες ούτε μέρες, το κάνεις και τελειώνεις», είπε στην «Κ» 40χρονος οδηγός ταξί.

Έξω από το περίπτερο 13 στο mega εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ένα ζευγάρι αγκαλιάζεται σφιχτά. «Το έκανα», λέει η κοπέλα, και ένα ακτινοβόλο χαμόγελο ανακούφισης φωτίζει το πρόσωπό της.

Στις 21 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκε πως δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί τις αργίες του Πάσχα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «ενδεχομένως» δεν θα πήγαινε πολύς κόσμος να εμβολιαστεί εκείνες τις ημέρες.

Η απόφαση ανατράπηκε την επόμενη ημέρα και οι εμβολιασμοί δεν σταμάτησαν τελικά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ στο μεταξύ άνοιξαν οι πλατφόρμες των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39, 40-44 και 45-49. [Διαβάστε το ρεπορτάζ]

Μόνο ΑΖ

Τα ραντεβού που εντέλει πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες αργίας όμως, από ό,τι φάνηκε, ήταν μόνο για το σκεύασμα της AstraZeneca, κάτι που ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Κ».

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε κάποια νοσοκομεία που κανονικά εμβολιάζουν με Pfizer, όπως το Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκόν» και το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», τη Δευτέρα του Πάσχα ήταν κλειστά, ενώ άλλα εμβολιαστικά κέντρα όπου άλλες μέρες συντελούνται ραντεβού εμβολιασμού Moderna ή Pfizer, τη Δευτέρα του Πάσχα έκαναν μόνο AstraZeneca, όπως παραδείγματος χάριν στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Αχαΐα, ή στο mega εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ.

Ποιοι εμβολιάζονται

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών και 40-44(με AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Αναμένεται δε και η έναρξη της τρίτης φάσης της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Από την Τετάρτη, 5 Μαΐου, αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν έως και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Μάιο και έως 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες:

Από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
Από την Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

kathimerini.gr

eep logo