ΕΚ: Να συμπεριληφθεί ο τουρισμός στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

taxidia eu

Κοινά κριτήρια για ασφαλή ταξίδια θα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο τουρισμός πρέπει να συμπεριληφθεί στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, με παράλληλη θέσπιση ευρωπαϊκών κριτηρίων για ασφαλή ταξίδια ως αναπόσπαστο κομμάτι της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό.

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη και αναμένεται ψήφισμα την Πέμπτη για τη δημιουργία μιας στρατηγικής της ΕΕ για τον βιώσιμο τουρισμό. Οι ευρωβουλευτές θα ταχθούν υπέρ της ενσωμάτωσης των τομέων των ταξιδιών και του τουρισμού στα σχέδια ανάκαμψής των κρατών μελών και τους ζητούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στους τομείς αυτούς.

Ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα αποτελέσει εναλλακτική λύση έναντι των μοριακών τεστ και της υποχρεωτικής καραντίνας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το πιστοποιητικό αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν κοινά κριτήρια για ασφαλή ταξίδια χωρίς καμία καθυστέρηση. Στα κριτήρια αυτά θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ένα Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο Υγείας και Ασφάλειας (διεξαγωγή τεστ πριν την αναχώρηση), καθώς και η επιβολή καραντίνας μόνο ως ύστατη λύση.

eep logo