Ν.Χαρδαλιάς: Βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό!

xardalias nikos

Τι ισχύει πλέον με τα SMS - «Βαθύ κόκκινο» για την Ατιική

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης για έναν χρόνο με διαρκή μέτρα, με πολλές ανηφόρες και σκαμπανεβάσματα. «Σε αντίθεση με τον προηγούμενο Μάρτη, τώρα βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού: «Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω τη μετάδοση του ιού, μεγεθύνοντας ακόμη και τη μικρότερη παράλειψη. Η μετάδοση της βρετανικής μετάλλαξης έχει υπολογιστεί σε 15%-20% υψηλότερα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.


Στο 1,1 ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με τα ίδια μέτρα, αντί για 0,9, έχουμε 1,1 δείκτη Rt και βραδεία επιδείνωση της πανδημίας. «Έχουν εντοπιστεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις έφεραν και μια γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε μια σειρά από περιοχές, όπως στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, και στον Εύοσμο, όπου διαπιστώθηκε η νοτιοαφρικανική.

«Ακόμη μια μικρή προσπάθεια θα φέρει μια μεγάλη νίκη», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.


Τι ισχύει με τα SMS

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως όσον αφορά στα SMS ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως επιδημιολογικού κινδύνου:

Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα.

Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα και να μεταβεί στον προορισμό του με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Στη μετακίνηση 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητούν επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν

Αττική,
Αχαΐα,
Αρκαδία,
Θεσσαλονίκη,
Λάρισα,
Λευκάδα εκτός Μεγανησίου,
Φθιώτιδα,
Αργολίδα,
Κορινθία,
Θεσπρωτία,
Άρτα,
Σάμος,
Βοιωτία,
Χίος,
Αιτωλοακαρνανία,
Ρόδος,
Ηράκλειο και
Εύβοια εκτός Σκύρου.
Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρες κατατάσσονται στην «κόκκινη» κατηγορία αυξημένης επιτήρησης.


Απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

eep logo